Navigatie overslaan
Boomleeuwerik / Shutterstock Alle berichten
Boomleeuwerik / Shutterstock Ruud van Beusekom

Door Ruud van Beusekom
Vogelbescherming Nederland

Nu te zien: de boomleeuwerik

Geplaatst op 15 februari 2024

Op de heide, in het duin en op grote kapvlakten in het bos beginnen nu de eerste boomleeuweriken te zingen. Dat kan al in februari, zodra de temperatuur boven de tien graden uitkomt, zeker als de zon schijnt en er weinig wind is. In ons nieuwe klimaat is dat geen uitzondering.

In maart is het hoogtepunt van de zang, als de mannetjes tegen elkaar inzingen. Melancholie kenmerkt de kenmerkende zang van de boomleeuwerik, die heel anders klinkt dan de drukke zang van de veldleeuwerik. Het zijn series met prachtige, volle fluittonen. Een zingend mannetje gebruikt soms wel tientallen strofen, die hij steeds in dezelfde volgorde voordraagt en waaraan hij individueel te herkennen is.

Boomleeuwerik / Shutterstock Boomleeuwerik / Shutterstock

Meestal laat hij zich vanaf grote hoogte horen, zoals een echte leeuwerik betaamt, rondjes draaiend in lichte golfvlucht. Opvallend zijn de lange brede vleugels en het korte staartje. Eenmaal beneden versmelt de boomleeuwerik met zijn omgeving. Kom je te dichtbij dan drukt hij zich tegen de grond om pas vlak voor je voeten op te vliegen. Krijg je hem te zien let dan op het korte kuifje en het zwart-witte vlekje aan de rand van de vleugels. Dan weet je zeker: ik zie een boomleeuwerik.

Voor herkenning, geluid en tips om zelf de boomleeuwerik te zien, kijk dan in onze vogelgids.

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee