Navigatie overslaan
Meerkoet / Anton Snijder Alle berichten

Nooit te jong om vogels te fotograferen

Geplaatst op 14 april 2021

Pas 14 jaar is Anton Snijder en trots dat zijn foto van de vechtende meerkoeten is gekozen tot foto van de maand. Met veel dank aan opa Veenstra, waarmee het allemaal is begonnen!

“Wat superleuk dat mijn foto is uitgekozen tot foto van de maand! Mijn naam is Anton Snijder en ik ben 14 jaar oud. Ik woon in Sliedrecht met mijn vader, moeder, vier broertjes, drie zusjes en de grasparkiet die ik voor mijn verjaardag heb gehad. Corona is niet fijn, maar ik heb daardoor gelukkig wel veel meer tijd om vogels te kijken. Als ik mijn online lessen af heb dan, dan ga ik lekker fietsen naar De Biesbosch of Zouweboezem.”

Kan je wat vertellen over de foto van de meerkoeten?

“De foto van de meerkoeten heb ik gemaakt in Wijngaarden, een dorp in de buurt. Ik zag daar zes meerkoeten om elkaar heen zwemmen. Toen renden ze ineens over het water naar elkaar toe, dat zag er spectaculair uit. Ze gingen vechten en ik pakte snel mijn camera (Nikon P900) en zette ze op de foto.”

“Ik vind meerkoeten best mooie vogels. Ze hebben verschillende kanten. Ze vechten soms keihard om een vrouwtje, maar als je ze dan ziet met de jonkies, dan zijn het meestal zulke zorgzame vogels. Mooi om te zien.”

Nachtegaal / Anton Snijder Nachtegaal in de Amsterdamse Waterleidingduinen Nachtegaal / Anton Snijder

Heb je een lievelingsvogel?

“Mijn lievelingsvogel is toch echt de nachtegaal. Twee jaar geleden rond Pasen was ik met m'n opa en tante in de Amsterdamse Waterleidingduinen om een rondje te lopen. Net na zonsondergang liepen we terug door de duinen en hoorde ik voor het eerst een nachtegaal zingen. Het was echt schitterend, dat getokkel, echt om van te genieten.”

Je bent nog best jong, hoe kwam je op het idee om vogels te gaan fotograferen?

“Ik heb hart voor vogels en trek er regelmatig op uit met mijn opa. Dankzij opa Veenstra heb ik ook interesse voor vogels gekregen, omdat ik op mijn 8e een verrekijker van hem heb gekregen én een vogelboekje en cd met vogelgeluiden. Toen ben ik gaan lezen en luisteren en daar is het allemaal mee begonnen.”

“Mijn ouders vinden mijn vogelhobby gelukkig ook leuk. En ik heb een vriend waarmee ik wel eens vogels ga kijken. We zijn pas geleden nog naar De Avelingen geweest, een mooi natuurgebied.”

Zeearend / Anton Snijder Zeearend boven de Oostvaardersplassen Zeearend / Anton Snijder

Heb je wel eens wat bijzonders meegemaakt bij het fotograferen van vogels?

“Jazeker heb ik wel eens wat bijzonders meegemaakt! Ik was eens in de Oostvaardersplassen en zag daar enorm veel ganzen grazen. En dan komt me daar toch een grote zeearend overvliegen en al die ganzen vliegen in paniek op. Een erg bijzonder moment. Ik heb zelfs nog een best mooie foto van de zeearend gemaakt.”

Heb je tenslotte een vogelfototip voor anderen?

“Geniet ervan en heb geduld. En als je vroeg gaat, zie je het meest. Dat merk je meteen.”

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels