Navigatie overslaan
Veldleeuwerik / Shutterstock Alle berichten

Natuurorganisaties kleuren publieke tribune groen bij debat over natuur en stikstof

Geplaatst op 17 april 2024

Verschillende natuurorganisaties zijn vandaag - 17 april - aanwezig bij het Commissiedebat Stikstof, Nationaal Programma Landelijk gebied (NPLG) en Natuur in de Tweede Kamer. Van boswachters tot ecologen en vogelbeschermers; collectief gekleed in groen vragen wij aandacht voor de alarmerende staat van de natuur en de noodzaak van snelle actie. “De natuur staat onder zware druk, er zijn nú keuzes nodig.”

Nederlandse natuur in slechte staat

Door vandaag in het groen aanwezig te zijn willen de natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, Wereld Natuur Fonds, LandschappenNL en Vogelbescherming Nederland een signaal afgeven: de natuur heeft oplossingen nodig.

Nergens in Europa gaat het zo slecht met natuur als in Nederland. “Zo is in ruim zestig jaar tijd de populatie boerenlandvogels, zoals de grutto en de veldleeuwerik, met gemiddeld 70% afgenomen”, aldus Karsten Schipperheijn, directeur van Vogelbescherming Nederland. Dagvlinders, waaronder de argusvlinder, zijn in de afgelopen dertig jaar in aantal afgenomen met 50%.

Natuurorganisaties kleuren publieke tribune groen bij debat over natuur en stikstof / Dirk Hol Natuurorganisaties kleuren publieke tribune groen bij debat over natuur en stikstof / Dirk Hol Natuurorganisaties kleuren publieke tribune groen bij debat over natuur en stikstof / Dirk Hol

Gezonde leefomgeving

Joep Crombag, ecoloog bij Natuurmonumenten: “Natuur is de basis van ons bestaan en belangrijk voor iedereen, van links tot rechts. Om natuur te herstellen hebben we minder stikstof, schoner water en met elkaar verbonden natuurgebieden nodig. Dat zorgt voor een gezonde leefomgeving. Daarbij brengt een gezonde bodem ook voedselzekerheid en perspectief voor de boer op de lange termijn. Het is tijd om het tij te keren.” 

Natuurorganisaties kleuren publieke tribune groen bij debat over natuur en stikstof / Dirk Hol Foto: Dirk Hol Natuurorganisaties kleuren publieke tribune groen bij debat over natuur en stikstof / Dirk Hol
Natuurorganisaties kleuren publieke tribune groen bij debat over natuur en stikstof / Dirk Hol Foto: Dirk Hol Natuurorganisaties kleuren publieke tribune groen bij debat over natuur en stikstof / Dirk Hol

Effectief beleid

Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu: “Om ernstiger effecten van stikstof tegen te gaan, kan de natuur niet langer wachten. In dit debat kunnen belangrijke stappen worden gezet voor effectief beleid dat boeren en ondernemers kan helpen te vergroenen.” De organisaties vinden dat er vaart gemaakt moet worden met de uitvoering van de plannen die onder meer in het NPLG gemaakt zijn. De Tweede Kamer is nu aan zet om te laten zien wat zij gaat doen om onze leefomgeving te verbeteren.

#laatdenatuurnietstikken

Help de boerenlandvogels

Er is helaas bijna geen geschikt leefgebied meer voor typische boerenlandvogels zoals de grutto, kievit of patrijs. Vogelbescherming is vastberaden om te investeren in de volle rijkdom van het Nederlandse landschap. Vol drassige, bloemrijke weides
en natuurrijke akkers.

Help mee en doneer

Nieuws over boerenlandvogels

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over weide- en akkervogels en schrijf je in voor onze gratis maandelijkse digitale nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief