Navigatie overslaan
Sperwer / Samantha van Dooren Alle berichten

Na de sperwer nu de ijsvogel als doel

Geplaatst op 17 maart 2022

Vanuit een fotohut maakte Samantha van Dooren de foto van de maand februari: een badderende sperwer. Ideaal zo’n hut, daar komen vogels tenminste lekker dichtbij, zonder dat je ze verstoort. Het volgende doel: een visoverdracht of paring bij de ijsvogels.
Samantha van Dooren Samantha van Dooren

“Mijn naam is Samantha van Dooren. Ik ben 29 jaar en ik woon samen met mijn vriend op Goeree-Overflakkee. Pas een paar jaar geleden, in 2018, is mijn passie voor natuurfotografie ontstaan en in 2019 heb ik mijn eerste eigen camera gekocht.”

Kun je iets vertellen over hoe de winnende foto van de sperwer is gemaakt?

“Vanuit een vogelhut. Wat ik zo fijn vindt aan het fotograferen vanuit vogelhutten, is dat de vogels dicht naar mij toe komen, zonder dat ik ze verstoor. Dit was voor mij de eerste ontmoeting met een sperwer en het was ook meteen een bijzonder moment.”

“Als ik in een vogelhut zit met kans op roofvogels, ga ik zo min mogelijk naar buiten. Als je de hut namelijk uitgaat op het moment dat er een roofvogel in de buurt zit, is het waarschijnlijk dat hij wegvliegt en die dag niet meer terugkomt.”

“Omdat er bij deze hut ook kleinere vogels en eekhoorns komen, had ik vooraf besloten om halverwege de dag de hut uit te gaan om bij te voeren. Ik was nog maar net binnen, toen ik uit mijn ooghoek een vogel zag landen. Ik verwachtte een gaai, maar tot mijn verbazing was het een mannetje sperwer. Hij nam een uitgebreid bad en tijdens het badderen kon ik de foto met de weerspiegeling maken. Zo zie je dat je de natuur nooit kunt voorspellen en dat er op elk moment iets onverwachts kan gebeuren.”

Heb je iets speciaals met sperwers of roofvogels in het algemeen?

“Ik vind roofvogels indrukwekkende vogels en nadat ik de torenvalk, buizerd en de havik al eens had gefotografeerd, stond de sperwer nog hoog op mijn lijstje. De kleuren van de sperwer en de patronen op zijn buik spreken me aan. In de toekomst hoop ik op een eerste ontmoeting met een vrouwtje sperwer.”

IJsvogel / Samantha van Dooren IJsvogel / Samantha van Dooren

Wat is je favoriete vogel?

“De ijsvogel is een vogel waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Het blijft elke keer indrukwekkend als ik er een zie. Niet alleen de kleuren, maar ook het gedrag met al zijn rituelen vind ik prachtig. Het geluid van de ijsvogel is een geluid dat ik inmiddels meteen herken.”

“Naast de ijsvogel zijn er nog vele andere vogels die mijn aandacht trekken. Dit varieert van roofvogels en alle soorten uilen tot kleinere vogels zoals blauwborst, putter, baardmannetje of roodborsttapuit. En ik kan ook nog steeds genieten van een roodborstje. Daarbij zijn er nog zoveel vogels die op mijn wensenlijstje staan!”

Wat was een bijzondere ervaring voor jou bij het fotograferen?

“Ik wil mezelf blijven uitdagen door op zoek te gaan naar bijzondere momenten. Dit jaar heb ik voor het eerst doelen gesteld. Eén van die doelen is het vastleggen van een visoverdracht of een paring tussen twee ijsvogels.”

“Daarom ging ik naar een hut waar ik kans had op een van deze momenten en het begon voorspoedig. Het mannetje had een visje gevangen en riep het vrouwtje, ze kwam erbij op de tak en de visoverdracht vond bíjna plaats. Maar op het laatste moment trok het mannetje zich terug en besloot de overdracht in de bosjes naast de hut te doen. Helaas heb ik de visoverdracht dus niet kunnen fotograferen, maar het was een prachtig moment om mee te maken.”

Samantha van Dooren Samantha van Dooren

Ben je meer fotograaf of meer vogelaar?

“Meer fotograaf. De vogels zijn een groot onderdeel van mijn fotografie interesse, maar een vogelaar ben ik niet. Ik heb mijn vogelinteresse overgenomen van mijn vader. Toen ik net begon met fotograferen bezocht ik vooral dierentuinen, omdat ik daar goed kon oefenen. Toen ik het fotograferen beter onder de knie kreeg, ging ik de natuur in. Ik ontdekte dat ik de dieren het liefst vastleg in hun natuurlijke omgeving. Ik richt me naast vogels ook op andere dieren zoals eekhoorns, herten en vossen.”

Heb je ten slotte een goede vogelfoto-tip voor anderen?

“Verdiep jezelf in de vogel die je wilt fotograferen om te weten waar en wanneer je de meeste kans maakt.”

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer