Navigatie overslaan
Bruinkeellelvliegenvanger Alle berichten

Met Klaas mee naar Gambia

Geplaatst op 6 september 2016

Op 9 november vertrekt er een speciale 11-daagse Vogelbeschermingsreis naar Gambia. Bij deze eenmalige reis (in samenwerking met BirdingBreaks.nl), draait het om leren herkennen en genieten van de spectaculaire West-Afrikaanse vogels. Maar ook om de bescherming van vogels! Een deel van de reissom komt namelijk ten goede aan de bescherming van vogels in West-Afrika.
Nederlands beroemdste vogelgids Klaas de Jong is reisleider op deze reis.

Klaas, wat kunnen mensen verwachten van deze reis naar Gambia?

“Ik heb er ontzettend veel zin in. We zijn vorig jaar in Gambia geweest om de reis voor te bereiden en dat was al zo gaaf. Gambia is een perfect land om vogels te kijken. Het land is enorm vogelrijk en de reisafstanden zijn klein. Vogels zijn niet schuw en vaak mooi te zien. Elke dag is het weer een soort vogelfeest.”

“We zullen tijdens de reis ook dit jaar weer veel spectaculair mooie soorten zien zoals toerako’s, wielewalen, wevervogels en bijeneters. Maar ook veel roofvogels natuurlijk. En ook leuk zijn onze eigen trekvogels. Je kunt zomaar een grutto uit Friesland tegenkomen. Zelf was ik vorig jaar erg blij toen ik voor het eerst de illustere krokodilwachter zag. Tjonge, wat een fraaie vogel is dat. Maar het komt erop neer dat je tijdens deze reis in korte tijd heel veel fraaie, zeldzame en bijzondere vogelsoorten te zien krijgt.”

Klopt het dat er tijdens deze reis extra begeleiding is voor de beginnende vogelkijker?

“Ja, dat klopt, dat was een sterke wens van Vogelbescherming. De reis is overigens ook zeker geschikt voor gevorderde vogelaars en vogelfotografen, maar mensen die voor het eerst vogels gaan kijken en dus nog onbekend zijn met veel Afrikaanse soorten, die gaan we extra helpen bij herkenning. We nemen lekker ruim de tijd tijdens excursies zodat iedereen volop kan genieten. Zo doe ik dat ook tijdens mijn werk als vogelgids op Texel, waar ik altijd hoop nieuwe mensen enthousiast te maken voor het kijken naar vogels.”

“Ik help mensen met zoeken en determineren en indien nodig zet ik een vogel in mijn telescoop zodat iedereen ervan kan genieten. Zeker bij moeilijk te vinden soorten als nachtzwaluwen of uilen is dat ideaal, maar ook dus als je nog wat minder ervaren bent. Zo kan toch iedereen van alle vogels genieten. Ik begeleid de reis overigens niet alleen. We hebben een uitstekende lokale gids die er tijdens alle excursies bij is. Hij is werkelijk onovertroffen in het vinden van de meest lastige vogelsoorten en staat bekend als de beste vogelgids van Gambia.”

Waar verblijven jullie tijdens deze reis?

“We zitten in een mooi gelegen hotel aan de kust. Het heeft een groot zwembad en de kamers zijn modern en schoon. Het leukst vind ik het ontbijtterras aan het strand. Vorig jaar zaten de reuzensterns recht voor onze neus op het strand en vlogen de middelste en kleine jagers over het water. Als we zaten te ontbijten zoefden de ijsvogels en scharrelaars over ons heen. Ik vond het ook fantastisch om zoveel duizenden kilometers van huis de groenpootruiter en de regenwulp te zien. Overal in de omgeving van het hotel zijn er vogels. Achter het hotel stroomt bijvoorbeeld een kreek waar het geweldig vogels kijken is.”

“Vanuit het hotel maken we dagtrips naar verschillende soorten leefgebieden. Dat varieert van mangroves tot jungle, van rijstvelden tot acaciavlaktes, of van wetlands tot savanne. Heel afwisselend, en dus heel veel vogelsoorten. En uiteraard kijken we ook naar andere dieren als nijlvaranen, krokodillen en apen. Het relaxte van zo’n vast hotel is ook dat deelnemers een ochtend of dag kunnen kiezen om te relaxen of zelf vogels te kijken bij het hotel als ze daar behoefte aan hebben. Verder gaan we ook twee dagen diep het binnenland in en dan overnachten we in een eenvoudige lodge. Een hele speciale plek aan de Gambiarivier met unieke vogelsoorten. Daar zagen we bijvoorbeeld die krokodilwachter.”

Krokodilwachter Krokodilwachter

Een deel van de reissom gaat naar beschermingsprojecten in West-Afrika, wat gebeurt daarmee?

“Mensen die deelnemen aan deze reis dragen automatisch financieel bij aan de beschermingsprojecten van Vogelbescherming en BirdLife International in West-Afrika. Dat vind ik een mooie gedachte. Genieten van de vogels daar, maar ook gelijk iets terugdoen. Het geld zal besteed worden aan projecten in West-Afrika. Denk dan bijvoorbeeld aan bescherming van de trekvogels langs de Oost-Atlantische trekroute, het opleiden van lokale vogelbeschermers, het herstellen van leefgebieden en voorlichting over vogels en de bescherming ervan.”

“Het is ook mooi om te zien dat het vogeltoerisme in Gambia echt belangrijk is voor de lokale economie. Er zijn aardig wat gidsen die er hun gezin van kunnen onderhouden. En die gidsen zijn ook heel fanatiek in de bescherming van vogels. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Welke droomvogel ga je de mensen zeker laten zien?

“Ik hoop natuurlijk weer de krokodilwachter. Maar een violette toerako is ook een niet te missen ervaring. Als die vogel gaat vliegen, weet je niet wat je ziet. Een explosie van paars in een intensiteit die je nergens anders ziet. Alleen al daarvoor is deze reis de moeite waard!”

“De reis gaat zeker door, want er zijn al meer dan genoeg aanmeldingen. Maar als je deze  leuke en bijzondere reis mee wilt maken moet je wel snel zijn, want het hotel heeft nog maar een paar kamers beschikbaar.”

Easy Birding beschermingsreis naar Gambia
Gegarandeerd vertrek: 9 november 2016 - 11 dagen - Prijs € 2195

Meer info over deze reis op de site van BirdingBreaks

Ook Vogelbescherming gaat mee op reis. Daardoor krijgt u ook leuke informatie over de achtergronden van het beschermingswerk langs de Oost-Atlantische vogeltrekroute, waaraan zowel Nederland als Gambia liggen.

Wil je met Klaas op vogelsafari op Texel? Kijk dan hier.  

Meer vogelreizen?

Comfortabel op reis en afgezet worden op precies de goede plekken... In gezelschap van ervaren en enthousiaste gidsen. De vogelreizen van de reispartners van Vogelbescherming bieden het allemaal. Laat u inspireren door het aanbod. 

Meer vogelreizen

Optiek specialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van Vogelbescherming.

Kom naar onze winkel