Navigatie overslaan
Alle berichten

Koop een kuub

Geplaatst op 26 augustus 2014

Tienduizenden trekvogels in de Oosterschelde zijn afhankelijk van de steeds kleiner wordende Roggenplaat. Doe mee met de crowdfunding-actie ‘Koop een kuub’ en help deze essentiële tussenstop voor trekvogels te behouden.

Internationaal belang Roggenplaat

Door de Oosterscheldekering is de stroming in de Oosterschelde veranderd, waardoor de Roggenplaat steeds lager komt te liggen en in omvang afneemt. Daardoor verliezen meer dan 40.000 vogels op hun ongelofelijke reis tussen West-Afrika en het hoge noorden een essentiële tussenstop. Een plek die onmisbaar is om reserves aan te vullen op een barre tocht. Voor soorten als de wulp, rosse grutto, zilverplevier, scholekster is dit een enorme bedreiging. Met het verlies van deze zandplaat verdwijnt één van de belangrijkste ‘wegrestaurants’ van Europa.

Veel zand nodig

Gelukkig is er een oplossing die kinderlijk eenvoudig is. Om de waardevolle Roggenplaat te redden is er alleen maar heel veel zand nodig, zo’n 1,65 miljoen kuub. Dan is de Roggenplaat voor de komende decennia gered. Iedereen kan bijdragen. Koop een kuub zand en red de Roggenplaat! Het kan vanaf 5 euro, dat maakt al een verschil.