Navigatie overslaan
Adeliepinguin / Shutterstock
Alle berichten

In gesprek met Marcel Haenen

Geplaatst op 29 mei 2024

Marcel Haenen schrijft voor NRC Handelsblad vooral over de rechtspraak en zware misdaad. Maar hij is er ook redacteur pinguïns. Recent publiceerde hij een boek over deze bijzondere vogels met als titel: Pinguïns en de mensen. Het gaat over zowel de menselijke fascinatie voor de pinguïn als wat we pinguïns allemaal aandoen, en dat liegt er niet om. Marcel Haenen toont zich een begenadigd verteller in deze nieuwe editie van de Vogelboekenpodkast. Gert Ottens en Arjan Berben hangen aan zijn lippen.

Ook al lijkt het goed te gaan met een enkele pinguïnsoort, de meeste soorten pinguïns laten een soms dramatische achteruitgang zien. Smeltend ijs als gevolg van klimaatverandering, overbevissing en nog veel meer liggen eraan ten grondslag. En nu hangt ze op Antarctica ook nog vogelgriep boven het hoofd.

Wij mensen geven pinguïns weinig mogelijkheden tot overleven. En dat ondanks alle pluche pinguïns die er te koop zijn, Happy feet en alle andere menselijke uitingen die getuigen van een grote fascinatie voor deze vogelsoort. Marcel Haenen schreef er een boeiend boek over: Pinguïns en de mensen, Geschiedenis van een belaagde vogel én hij kan er buitengewoon beeldend over vertellen. Deze nieuwe editie van de Vogelboekenpodkast biedt een dik half uur luisterplezier.

Of luister via...

Je kan de Vogelboekenpodkast ook beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

Pinguïns en de mensen

Koop het boek Pinguïns en de mensen bij je eigen boekhandel, of bestel het online, bijvoorbeeld bij uitgever Querido.

De makers

  • Redactie en interviews: Arjan Berben & Gert Ottens
  • Productie en advies: Gus Maussen
  • Opname: Bent Langerak
  • Eindmontage en sound design: Frans de Rond
  • Tunes ingesproken door: Jeannine Valeriano Trompet: André Heuvelman; basgitaar: Frans de Rond
  • Logo: Donald Roos

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Help mee vogels beschermen

Vogels zijn er overal en altijd: alledaags en fascinerend, spannend en ontroerend tegelijk. Wij kunnen ons een wereld zonder vogels niet voorstellen. Help mee vogels beschermen en ontvang ook nog eens ons magazine Vogels.

Word lid