Navigatie overslaan
Terschelling / Hans Peeters Alle berichten

Gratis app maakt vogels kijken in Waddengebied gemakkelijk

Geplaatst op 26 juli 2016

Het waddengebied is het belangrijkste vogelgebied van Nederland. Miljoenen vogels strijken er neer om te eten, broeden of rusten. Een genot om er vogels te kijken. Maar hoe weet je waar de vogels het best te zien zijn, wanneer het hoogwater is en hoe herken je al die verschillende vogelsoorten? Met de gratis app Wadvogels van Vogelbescherming Nederland los je al die problemen in één keer op. De handige app is nu helemaal vernieuwd en maakt vogels kijken in het waddengebied nog leuker.

De app ‘Wadvogels’ van Vogelbescherming was al geliefd (al meer dan 65.000 keer gedownload) bij vogelliefhebbers, maar is nu nog gebruiksvriendelijker geworden. Om de app geschikt te maken voor gebruik op tablet is het design helemaal vernieuwd. Wadvogels is een digitale vogelgids en vogelherkenningsapp ineen. In de vernieuwde app zijn 190 vogelsoorten opgenomen met illustraties van Elwin van der Kolk en ook alle vogelgeluiden zijn in de app opgenomen. Daarnaast kun je met een slimme determinatietool in vier stappen uitvinden welke vogel je voor je ziet. Zelfs een moeilijke soortgroep als die van de steltlopers is zo een stuk gemakkelijker op naam te brengen. Zo hou je bijvoorbeeld de kanoet, bonte strandloper, drieteenstrandloper of steenloper voortaan gemakkelijk uit elkaar.

Wegwijzer naar mooiste vogelgebieden in waddengebied

Behalve vogels leren herkennen heeft de app meer handige functies. Met behulp van je smartphone leidt de app je naar de beste vogelplekken in het waddengebied. Ben je bijvoorbeeld op Texel, dan laat je telefoon meteen zien waar in de buurt de mooie vogelgebieden te vinden zijn. Maar ook vanuit thuis kun je alvast bekijken welke gebieden de moeite waard zijn. Zo kun je vanuit je leunstoel een mooie vogeltrip plannen.
Zeer populair is de getijdenfunctie die in de app zit verwerkt. Met een druk op de knop weet de gebruiker wanneer het hoogwater of laagwater is aan de waddenkust bij Vlieland, Schiermonnikoog of in de Dollard. Veel vogelaars hebben al ontdekt hoe handig deze functie is, omdat bij hoogwater in het waddengebied vaak meer vogels te zien zijn en vooral van dichterbij. Met de app bij de hand weet je dus altijd wanneer je de meeste vogels kunt zien en waar.
Tenslotte is de app geoptimaliseerd voor gebruik op tablet. Zo kun je nu op je tablet ontspannen door de vogelillustraties swipen, alles over hun gedrag en leefwijze lezen en tot op de millimeter inzoomen op de illustraties. Zo gaan leren en genieten hand in hand en wordt het herkennen van vogels in het veld een stuk gemakkelijker.

Waddenapp Waddenapp

Rust voor vogels, Ruimte voor mensen

De app ‘Wadvogels’ wordt gratis beschikbaar gesteld in het kader van het programma ‘Rust voor vogels, Ruimte voor mensen’. Het doel van dit project is enerzijds meer rust creëren voor vogels in het waddengebied door nieuwe broedplaatsen en hoogwatervluchtplaatsen in te richten. Anderzijds wil het programma bezoekers meer van wadvogels laten genieten door natuurbeleving dichterbij te brengen. Dit gebeurt niet alleen door nieuwe vogelkijkplekken te creëren. Maar ook door het ontwikkelen en verspreiden van gratis vogelherkenningskaarten, de website Beleefdewaddennatuur.nl, de app Wadvogels, verrekijkeruitleenpunten, educatieve posters en borden, animatiefilms en fiets- en wandelroutes. Allemaal erop gericht het genieten en ontdekken van de vogels van het waddengebied mogelijk te maken. De filosofie erachter is eenvoudig: hoe meer mensen genieten van vogels en natuur in het waddengebied, hoe groter de steun voor behoud en herstel. Alle producten zijn te bekijken en te downloaden op www.beleefdewaddennatuur.nl.


‘Rust voor vogels, Ruimte voor mensen’ is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Waddenfonds. Vogelbescherming realiseert dit project in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland en Groninger Landschap.