Navigatie overslaan
Huiszwaluw / Shutterstock Alle berichten

Gifvrij boodschappen doen bij Ekoplaza voor insecten en vogels

Geplaatst op 24 juli 2018

Logo Enige Gifvrije Supermarkt Logo Enige Gifvrije Supermarkt
Het kan u haast niet zijn ontgaan: het gaat slecht met de insecten. In mei bleek uit Nederlands onderzoek een achteruitgang van 72% in een paar decennia tijd, onder meer door het gebruik van landbouwgif. Je voelt op je klompen aan dat vogels, zoals de huiszwaluw, daar ook zwaar onder te lijden hebben. Biologische supermarkt Ekoplaza maakt zich ook zorgen en heeft haar winkels omgedoopt tot de eerste gifvrije supermarktketen.

Insecten leggen het loodje

Meer en meer onderzoeken wijzen uit dat insecten het loodje leggen door het verdwijnen van natte bloemrijke graslanden en het overmatige gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw en door particulieren. Er leven minder insecten in gebieden waar intensieve landbouw wordt bedreven; insectenetende vogels zoals de huiszwaluw vinden daardoor steeds minder voedsel.

Minder eieren door insecticiden

In Frankrijk bijvoorbeeld bestudeerden onderzoekers de gevolgen van het gebruik van een bepaald insecticide tegen steekmuggen. Die vormen plaatselijk een hoofdbestanddeel van het menu van huiszwaluwen.

Wat bleek? In gebieden waar niet werd gespoten aten de zwaluwen vooral muggen, maar waar wel werd gespoten moesten ze genoegen nemen met vliegende mieren. Met als gevolg dat zwaluwen in gebieden zonder muggen één ei minder legden, en er geen drie, maar slechts twee jongen groot kwamen.

Hommel op wilde pruim / Pixabay Hommel op wilde pruim / Pixabay

Zonder insecten geen pruimen

Insecten vormen niet alleen vogelvoer – een huiszwaluw vangt in het broedseizoen duizenden insecten per dag – maar ze zijn bestuivers van planten en bloemen. Dat realiseert Ekoplaza zich natuurlijk heel goed; als hommels en bijen uitsterven, kunnen wij naar onze tomaten en pruimen fluiten. Ekoplaza heeft nu haar winkels omgedoopt tot de eerste en enige gifvrije supermarktketen van Nederland. Zo wil de supermarkt consumenten een helder alternatief bieden. En tegelijkertijd hun concurrenten en de horeca op vriendelijke wijze kietelen om hun aanbod ook steeds meer gifvrij te maken.

Verbied het gebruik van gif

Vogelbescherming Nederland pleit voor veel verdergaande stappen in het verbieden van het gebruik van allerlei chemische middelen en beveelt het doen van gifvrije boodschappen van harte aan. Om insecten én vogels zoals de huiszwaluw te redden. Lees meer over wat gifvrij boodschappen doen betekent volgens Ekoplaza.

Huiszwaluw / Elwin van der Kolk Huiszwaluw / Elwin van der Kolk

Meer doen voor de huiszwaluw?

Ondanks een recente opleving is de Nederlandse populatie huiszwaluwen nog maar een fractie van wat die een paar decennia geleden was. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland helpen u om de huiszwaluw te beschermen. In een praktische folder leest u hoe u de huiszwaluw kunt helpen. Bestel de folder gratis.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws