Navigatie overslaan
Schiermonnikoog / Agami - Marc Guyt Alle berichten

Geen boorplatform bij Schiermonnikoog!

Geplaatst op 22 juni 2016

Minister Kamp heeft het gasbedrijf Engie E&P toestemming gegeven om twee proefboringen te doen vlak voor de kust van Schiermonnikoog. Het bedrijf hoopt hier aardgas te vinden. Vogelbescherming Nederland vindt dit samen met de Waddenvereniging en Natuurmonumenten niet kunnen. Het is de zoveelste aantasting van het unieke kustlandschap en hoort niet in een Werelderfgoedgebied als de Waddenzee.

Engie E&P onderzoekt eerst of er winbare hoeveelheden gas in de grond zitten, een opmerkelijke zet voor een energieleverancier die zich profileert met groene stroom. Hiervoor komt in dat geval tot 2019 een tijdelijk boorplatform vlak bij het prachtige strand van Schiermonnikoog te staan. Als het echt tot gaswinning komt zal de horizon van Schiermonnikoog mogelijk voor tientallen jaren ontsierd worden door een boorplatform. Met alle gevolgen van dien: helikoptervluchten van en naar het platform, bodemdaling en de kans op ongelukken waarbij olie en andere giftige stoffen in het zeewater komen.

Teken de petitie tegen gasboring

De Tweede Kamer sprak zich gistermiddag al in meerderheid uit tegen de proefboringen in een motie die was ingediend door PvdA, Groen Links, D66, SP, Christen Unie en Partij voor de Dieren. Hopelijk zal dat minister Kamp tot inkeer brengen en hem doen besluiten deze onzalige gasboringen te verbieden. Maar je kunt ook helpen door te laten weten dat je dit besluit te gek voor woorden vindt. Bewoners van Schiermonnikoog en natuurliefhebbers zijn een petitie gestart tegen de dreigende gasboringen.

Teken ook!