Navigatie overslaan
Spreeuw / Francisca Bakker Alle berichten

Francisca Bakker maakt de foto van de maand

Geplaatst op 8 december 2017

Een waterbak vormt het decor van deze spreeuwenfoto, die eens te meer laat zien hoe prachtig het verenkleed is! Spreeuwen zijn in de winter zwart met een paarsgroene gloed en opvallende witte spikkels. In de zomer zijn die spikkels weer verdwenen.

Heb je iets speciaals met spreeuwen?

“Ik heb niet iets speciaals met spreeuwen. Dit moment diende zich toevallig aan. Hij ging er zo mooi voor zitten. Mijn favoriete vogel is een goudvink. De kleuren van het mannetje zijn prachtig, zijn dikke nek en een bijzondere roep maakt het voor mij een prachtig vogeltje. Zijn roep klinkt ver weg, maar vaak blijkt dat de goudvink juist heel dichtbij is. Daar vergis ik me wel eens in. Ik zie helaas niet vaak goudvinken, maar in de winter wanneer het kouder is en ze opzoek zijn naar voedsel zijn ze minder schuw lijkt het.” 

Ben je een echte vogelfotograaf?

“Ik ben eigenlijk meer een vogelaar dan een fotograaf. Ik ga graag met verrekijker de natuur in. Maar ook voor de fotografie ben ik altijd wel enthousiast geweest. Mijn ouders hebben me daarvoor enthousiast gemaakt, zij houden erg van de natuur. Mijn vriend heeft dat nog verder aangewakkerd. Hij heeft me in korte tijd ruim 100 nieuwe vogelsoorten laten zien! Omdat hij vogelfoto’s maakt, kreeg ik het ook te pakken.”

"Geduld en ga vroeg op pad, dan beleef je de mooiste momenten."

Wat is je mooiste vogelfoto-ervaring?

“Mijn meest bijzondere ervaring met fotograferen was toen ik het rondje Naardermeer liep met mijn vriend vorig jaar. Tijdens de wandeling besloten we op een bruggetje wat te eten en te drinken. Tot onze grote verbazing zagen we een visarend meerdere malen biddend boven het water duikend het water in. Het was een fantastisch en bijzonder moment. Ik heb toen foto's met mijn iPhone gemaakt door de verrekijker. De foto van de visarend was één van mijn eerste foto's die ik maakte door een oude verrekijker. Helaas niet scherp, maar toch kan je redelijk goed zien dat het een visarend is.”

Hoe fotografeer je met je mobiel?

“Het is best moeilijk om vogels door een verrekijker te fotograferen. Ik doe het als volgt. Eerst scherpstellen met je verrekijker op het onderwerp, dan de camera op je mobiel openen en inzoomen, vervolgens houd je je mobiel tegen de verrekijker, op zoek naar het onderwerp. Tegenwoordig heb ik een betere verrekijker waardoor de foto's scherper zijn en oefening baart kunst! Ideaal om bijzondere momenten vast te leggen tijdens een lange wandeling." 

Heb je een goede vogeltip?

"Geduld en ga vroeg op pad, dan beleef je de mooiste momenten."

Francisca Bakker Francisca Bakker

De vogelfotogalerij

Stuur uw mooiste vogelfoto in voor een plek in onze vogelfotogalerij! Elke maand kiest Vogelbescherming er één als foto van de maand. Veel plezier!