Navigatie overslaan
Grote bonte spechten / Femke Ketelaar Alle berichten

Foto van de maand: vechtende spechten

Geplaatst op 10 mei 2023

Femke Ketelaar maakte met deze vechtende spechten een prachtige actiefoto van de maand april. “Het is zo'n foto die je hele dag goed maakt!”

Kun je iets meer vertellen over hoe en waar je de foto hebt gemaakt?

“We zijn onlangs verhuisd naar een Tiny house in Heide en het is altijd leuk om nieuwe plekken in de omgeving te ontdekken. Zo ook de Rouwkuilen, een klein stukje natuurgebied vlakbij ons huis. Mijn vriend gaat vaak mee en dan wandelen we een stuk, waarbij ik mijn camera meeneem (ja, we doen er twee keer zo lang over). Dit was de tweede keer dat we dit gebied bezochten. Hij moest daarna weg, dus we hadden niet veel tijd meer. Ik wilde nog snel even kijken bij de ganzen die aan het broeden waren en een kort rondje lopen.”

“Eenmaal terug bij de auto zag ik een grote bonte specht in de boom zitten. Uiteraard betekende dit dat we niet vertrokken, maar dat ik toch echt even gebruik moest maken van het moment om te fotograferen! Toen ik tot mijn verbazing een tweede specht zag verschijnen, wist ik al helemaal zeker dat ik zou blijven totdat ik ze allebei mooi op de foto had. Ik zag direct dat ik een mooie foto had gemaakt, en de euforie was duidelijk merkbaar toen ik bij mijn vriend aankwam. Het is zo'n foto die je hele dag goed maakt!”

Heb je iets speciaals met grote bonte spechten? Of andere spechten?

“Vanaf nu wel, als je zo'n foto hebt kunnen maken van een bepaalde vogel of dier, maakt ze dat toch wel extra speciaal!”

Wat is je favoriete vogel?

“Dit vind ik heel erg lastig om te beantwoorden. Ik hou echt van alle vogels en dieren, maar als ik zou moeten kiezen, denk ik toch dat ik het kan terugbrengen tot twee vogels, namelijk het roodborstje omdat ze zo klein, tenger en fragiel zijn, en de visarend omdat deze vogels zo krachtig zijn! En ook wel een beetje omdat ik de kans heb gehad om deze in Portugal te fotograferen!”

Fotografeer je al lang? Hoe is je passie voor vogelfotografie ontstaan?

“Toen ik tien jaar was, kreeg ik mijn eerste kleine digitale compact camera van mijn vader en ik was er altijd mee aan het fotograferen. Meisjes waarmee ik paardreed waren vaak de klos en zij en/of de paarden waren meermaals mijn modellen, net als onze honden, katten en alles wat ik leuk vond om te fotograferen. Ik heb duizenden foto's gemaakt toen ik jonger was. Nadat mijn tweede compact camera het begaf, had ik eigenlijk nooit genoeg geld voor een spiegelreflexcamera en was ik altijd een beetje bang dat ik er geen gebruik van zou maken.”

“Mijn vriend wist dat ik er een wilde hebben en heeft me zes jaar geleden een spiegelreflexcamera gegeven! Toen is alles in een stroomversnelling geraakt. Binnen twee jaar heb ik mijn bedrijf in fotografie opgezet en al vrij snel een betere camera en lenzen gekocht om alle opdrachten goed uit te kunnen voeren. Maar het bleef al die tijd ontzettend knagen dat ik geen lens had om wilde dieren en vogels te fotograferen; een behoorlijke investering en iets wat ik niet direct zakelijk kon gebruiken. Tot ik afgelopen december in Portugal besloot dat ik toch echt die lens wilde hebben! Sindsdien ben ik bijna elk mooi moment in de natuur te vinden op zoek naar vogels en dieren. Ik heb geen moment spijt gehad van het kopen van deze lens (zelfs niet na een wandeling van 20 kilometer)!”

Focus je je alleen op vogels of fotografeer je ook andere dieren of dingen?

“Ik ben fotografe van beroep. Als hobby fotografeer ik veel in de natuur en hier hoop ik uiteindelijk ook mijn geld mee te kunnen verdienen. In de natuur focus ik me wel vooral op vogels en andere dieren en bijvoorbeeld minder op landschappen. Ik vind het ontzettend tof om heerlijk rustig door het bos te wandelen en door luisteren en kijken alle verschillende vogel/diersoorten te spotten! Zo heb ik recent een bosuilennest gevonden waar ik hopelijk binnenkort goede foto’s van de uil kan maken!”

Wat is je meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

“Meteen denk ik aan een avond in Portugal waar ik lekker aan de waterkant zat tussen de bosjes, zodat ik niet op zou vallen, terwijl er naar schatting wel 50 meeuwen en flamingo's in het water voor mij zwommen tijdens een prachtige zonsondergang. Hier heb ik supergave foto's kunnen maken van meeuwen die in het water landen.”

kokmeeuwen / Femke Ketelaar kokmeeuwen / Femke Ketelaar

Ben je ook vogelaar?

“Altijd en overal sta ik op scherp! Of ik nu in de auto zit en roofvogels langs de kant van de weg zie zitten, of aan het werk ben en uit het raam kijk, ik let altijd op. Of ik mezelf een echte vogelaar kan noemen weet ik niet, maar ik ben absoluut een liefhebber van de natuur, dat durf ik wel met zekerheid te zeggen!”

Ga je vaak op pad om te fotograferen?

“Eigenlijk fotografeer ik zoveel mogelijk als het weer en de tijd het toelaten. Dus bij mooi weer zo'n zeven dagen per week wel. Ik moet er wel op letten dat ik niet te veel foto's maak en daardoor de nabewerking uit het oog verlies. Soms kan ik een hele avond besteden aan het fotograferen van snelle vliegende vogels, waarbij de meeste foto's mislukken, maar als er dan een goede tussen zit ben ik ontzettend blij! Zoals bijvoorbeeld deze foto van een vogel die een vliegje probeert te vangen.”

Heb je tenslotte een goede vogelfototip?

“Neem je tijd, zorg dat je oren en ogen altijd open staan! De mooiste ontdekkingen heb ik gedaan door te luisteren, naar afwijkende piepjes of kraken. Zo heb ik dus ook het uilennest gevonden en al verschillende muizenfamilies aan het spelen gezien. Neem je tijd!”

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids