Navigatie overslaan
Alle berichten

Foto van de maand: jagende velduil

Geplaatst op 16 februari 2023

Deze prachtige velduil in actie is de Foto van de maand januari. Johan Horneman maakte ‘m aan de Friese waddenkust; door het hoge water was het voor de velduilen muizen vangen geblazen. “Wat mij vooral boeit is hun gedrag en natuurlijk die felle gele doordringende ogen.”

Hoe en wanneer is je interesse in vogels ontstaan?

“Mijn passie voor vogels is eigenlijk al in een heel vroeg stadium ontstaan door een boek dat vroeger bij ons in de kast stond, ‘Het grote vogelboek’. Dit naslagwerk heb ik heel vaak gebruikt om een vogeltje te determineren en het duurde dan ook niet heel lang of de soorten zaten er ingestampt. Dat dit uiteindelijk zou leiden tot een serieuze hobby, het fotograferen van al die verschillende vogels, had ik toen nog niet kunnen vermoeden.”

Fotografeer je al lang? Hoe is je passie voor vogelfotografie ontstaan?

“Het fotograferen kwam iets later op gang, ik denk dat ik een jaar of 16 was. Mijn eerste spiegelreflexcamera was een Petri GX-1, een prachtige analoge camera nog, met rolletjes. Elke keer als we op vakantie gingen had ik mijn tas vol met rolletjes van verschillende ISO-waardes en aantal opnames. Wat heeft de technologie een sprong gemaakt als je er goed over nadenkt!”

“Het voordeel met die analoge camera was natuurlijk wel dat je het fotograferen in de basis goed leert, want achteraf herstellen van veel dingen was er niet bij. Op het internet zat ik regelmatig op de Lauwersmeer-site te kijken en zag de mooiste plaatjes voorbij komen van al die vogels die daar soms neerstrijken. Na nog een aantal camera’s te hebben versleten kwam het idee naar boven drijven dat het ook wel erg leuk zou zijn om vogels te fotograferen. We zaten inmiddels al in het digitale tijdperk. Vanaf dat moment werden de vogels mijn onderwerp en kwamen de twee hobby’s samen.”

“In het begin ging ik aan de slag met apparatuur die binnen mijn budget paste, in de loop van de jaren geüpgraded naar het serieuzere werk. We gaan nu heel vaak op pad in de weekenden en op vakantie naar landen waar de diversiteit aan soorten wat groter is.”

Kun je iets meer vertellen over hoe en waar je de foto hebt gemaakt?

“De foto van de velduil is gemaakt aan de Friese waddenkust, waar ze niet elk jaar komen, maar het is wel een goede spot wanneer de muizenstand hoog is.”

Heb je iets speciaals met (veld)uilen?

“De velduil is onder mede-vogelaars altijd wel een speciale soort geweest, wat mij vooral boeit is hun gedrag en natuurlijk die felle gele doordringende ogen.”

Heb je een favoriete vogel?

“Ik heb eigenlijk niet echt een favoriete vogel, maar ik hou heel veel van roofvogels en steltlopers. Alles wat in een mooie setting te fotograferen is heeft mijn voorkeur en ton sur ton spreekt me erg aan.”

Heb je een goede vogelfototip?

“De beste tip voor als je dit ook wilt gaan doen: investeer in goed glas. Dat is prijzig, maar je kunt er op den duur toch niet zonder. Beter gelijk aanschaffen. Op de tweedehandsmarkt bij de fotovakman  is er best goed spul verkrijgbaar waar je nog jarenlang plezier van kunt hebben.”

Wat is je meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

“Mijn leukste ervaring is eigenlijk dat je met heel veel mensen in aanraking komt en je je hobby en kennis met elkaar kunt delen en van elkaar kunt leren. Mijn mooiste fotomoment was dat we de visarend meermalen in actie konden zien vlak voor onze neus vanuit een openbare kijkhut. Een vissende visarend die voor je neer plonst maak je hier in Nederland vast maar één keer mee! Ik moet nu opschieten want er is zojuist weer een leuke soort gespot, op naar het volgende avontuur…”

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee