Navigatie overslaan
boerenzwaluw/ Shutterstock Alle berichten
boerenzwaluw/ Shutterstock Theunis Piersma

Door Theunis Piersma
hoogleraar Trekvogelecologie

De eerste zwaluw!

Geplaatst op 1 maart 2015

Het is eind januari en ik ben met onze groep in Mauretanië druk met onderzoek aan wadvogels en hun voedsel. Maar soms zijn mijn gedachten bij zwaluwen. Niet zozeer omdat wij hier in een voorjaarsklimaat werken – zwaluwen zijn lentebrengers! – maar omdat mij de voorjaarstrek van zwaluwen intrigeert. De huiszwaluwen die aan de gevel van mijn eigen huis in Friesland wonen en de boerenzwaluwen die daar boven de sloten zwieren; ze hebben ergens – maar waar? – in Afrika overwinterd en komen soms ook langs deze plek.

Hier op de Banc d’Arguin wonen wij in barakken. Op sommige avonden schieten bij het schemeren een of twee boerenzwaluwen naar binnen. Ze gaan op een lat aan het plafond, of zelfs op een stapel boeken zitten. Uit de wind en in de beschutting van de tent brengen ze er slapend de nacht door, in afwachting van de nieuwe dag. Dat ook mensen volop gebruik maken van die ruimtes nemen deze vogeltjes op de koop toe. Wij hebben de zwaluwen aan veilige slaapgelegenheid kennelijk meer te bieden dan heel de woestijn om ons heen.

Onze Mauretaanse partners vertellen dat boerenzwaluwen vaak gebouwen binnenkomen om er de nacht door te brengen. Ze vallen dan wel eens uitgeput van hun stokje. ’s Ochtends vertrekken de vogels weer. Tegen de wind in vliegend, zo nu en dan een vliegje snappend, op de grens van woestijn en oceaan, bereiden ze zich voor op de lange reis naar het noorden. Over dik tien weken zullen ze in Nederland aankomen. De wadvogels die wij hier in kaart brengen nemen geen pauzes onderweg. Ze slapen zelfs niet tijdens de trek. Maar de zwaluwen nemen hun tijd.Wij zullen eerder in Nederland zijn dan zij. Maar als ze aankomen, dan is het lente!