Navigatie overslaan
Alle berichten

Camping vogelen

Geplaatst op 28 juli 2014

Campingvogels kijken in Zuid-Frankrijk. In het gras voor tent of caravan met een kopje koffie of een glaasje wijn en natuurlijk je verrekijker. Vijf vogelsoorten die je niet mag missen. Of heb je een andere favoriet?

1. Wielewaal

Bekend van het liedje ‘dudeljo’, waar André van Duin wel raad mee wist. Hoor je inderdaad duudeljo? De wielewaal is een felgele vogel met zwarte vleugels en staart. Schuw is-ie ook. Je ziet hem het beste als hij opvliegt.

2. Europese kanarie

Wist je dat er wilde kanaries voorkomen in Europa? Zelfs in Limburg, maar in Frankrijk is de kans veel groter dat je ze ziet. Ze zijn niet zo knalgeel als onze tamme kanarie, maar licht citroengeel en duidelijk gestreept. Ze zingen heel opvallend: razendsnel, rinkelend en piepend.

3. Zomertortel

Véél kleurrijker dan onze Turkse en ietsje kleiner is de zomertortel. Rood ringetje rond het oog, een roze borst en helder oranje randen langs de vleugelveren: een prachtig, rank duifje. Het melancholieke ‘gekoer’ van de zomertortel is in zuidelijk Europa nog volop te horen, in tegenstelling tot in ons land.

4. Zwarte wouw

Een donkere roofvogel met lange vleugels met een spanwijdte tot wel anderhalve meter. Voor afval en vuilnis haalt hij zijn ‘neus’ niet op; hij is een echte alleseter. Relatief laag boven de grond vliegend (10 - 60 meter) zoekt hij naar alles wat eetbaar is, ook in de nabijheid van mensen.

5. Hop

Wie kent hem niet van afbeeldingen, met zijn grote kuif en de zwart-witte, ronde vleugels? In het echt trekt zijn vlinderachtige, dwarrelende manier van vliegen meteen de aandacht. Hij zoekt graag wormen op kale plekken en veldjes met kort gras. Het is echt fantastisch om er een in levenden lijve te zien en te horen, want een vrij zacht ‘poe-poe-poe’ verraadt vaak ook zijn aanwezigheid.