Navigatie overslaan
Alle berichten

Brandende vragen

Geplaatst op 24 september 2014

Waar zijn toch de vogels in mijn tuin gebleven? Dat wilden afgelopen maand veel mensen weten. Het antwoord hierop en op andere veel gestelde vragen krijg u van het Servicecentrum van Vogelbescherming.

1. Waar zijn toch alle vogels?

Ziek? Vergiftigd? Opgegeten door roofdieren? Gelukkig niets van dat alles. Vogels hebben in deze tijd van het jaar minder reden om actief te zijn; ze hoeven geen territorium te verdedigen en geen vrouwtje te veroveren. Ze houden zich ook nog eens stil en verborgen, want ze zijn in de rui en daardoor kwetsbaar, omdat ze slechter kunnen vliegen.

2. Geven jullie lezingen over vogels?

Ja, vrijwilligers doen dat namens Vogelbescherming. Ze verzorgen lezingen voor scholen, verenigingen, vogelwerkgroepen, bejaardentehuizen en tal van andere groepen. Sommigen vragen een bescheiden tarief, anderen brengen alleen de reiskosten in rekening. Een leuk presentje is altijd welkom! Je kunt informeren via info@vogelbescherming.nl.

3. Ik heb zoiets bijzonders gezien! Waar kan ik dat doorgeven?

Een melding doen kan op www.waarneming.nl. Dat bestand is gekoppeld aan Mijn Vogelweb. De gegevens kunnen dan ook nog eens worden gebruikt voor (wetenschappelijk) onderzoek.
Vindt u het leuk om gedurende het jaar bij te houden wat er in uw tuin hipt en scharrelt? Kijk dan of de jaarrond tuintelling iets voor u is.

4. Hoe kan ik vogelbotsingen voorkomen?

Het meest effectief is het plaatsen van 2 cm brede verticale of horizontale strepen met een onderlinge afstand van 10 cm aan de BUITENKANT van het raam. Het brengt het aantal slachtoffers terug met 80%. De ‘klassieke’ raamstickers vind je hier.
Als u beslist géén vogelraamstickers wilt is er ook nog een heel andere oplossing. Vogelbescherming verkoopt de Birdpen; een stift waarmee u een vloeistof aanbrengt op de ruit. Voor het menselijk oog is dat materiaal bijna onzichtbaar, maar vogels zien het wel degelijk.

En… heeft ú een brandende vraag?

Kijk bij de veelgestelde vragen.

Staat uw vraag er niet tussen, bel (030-6937700) of mail dan met het Servicecentrum van Vogelbescherming.

Vogelbescherming Nederland is actief op Facebook en Twitter. Ook daar kunt u ons vragen stellen.