Navigatie overslaan
Alle berichten

Birding light

Geplaatst op 1 juni 2014

Een vrije zaterdagochtend, april. De avond ervoor heb ik de weersites zorgvuldig bestudeerd en alle weerpraatjes op alle tv-kanalen gezien. Die zijn het niet eens, maar Helga van Leur overtuigt mij, ik kán niet anders. Helga…! Oostenwindje, terrasjesweer, weer voor de Keukenhof, pappelepap, pappelepap. Gestuwde voorjaarstrek bij de Kamperhoek, schiet er direct door mijn hoofd. Maar op zo’n eerste dag met zwakke oostenwind kan het daar weleens tegenvallen, maak ik mijzelf wijs. Het wordt de regio, op de fiets. Je weet maar nooit wat je allemaal tegenkomt, dus pak ik mijn fietstassen vol met spullen. Telescoop met rugzakje, statief, een superhandig opvouwbaar stoeltje, tekenspullen, camera met lange lens, geluidsrecorder, fles water. Maar niet alles past erin. Ik begin monter opnieuw, a je to! Het past nét, hoewel de boterhammetjes geplet worden. De paraboolmicrofoon bind ik op mijn rug. Het moet niet te hard gaan waaien, want dan zeil ik als een stuurloos optimistje alle kanten uit.

Na het inpakwerk ben ik aan een espressootje toe, bovendien moet ik nog mijn kleding zorgvuldig uitkiezen. Helga zei tenslotte dat we de dag fris zouden beginnen, dat we misschien wel de autoruiten moeten krabben en dat je bepaalde plantjes beter binnen kon zetten. Zo’n waarschuwing van Helga sla je niet in de wind. Laagjes, zei mijn moeder al. En handschoenen, een muts. Nee, een pet, want dan hoor ik de vogels beter. De banden van mijn fiets zakken uit door het gewicht, er moet lucht bij. Terwijl ik het warm krijg door het pompen en mijn buitenste laagje al afpel, komt er een bericht binnen. Een hop, bij de Kamperhoek! Zal ik…? De twijfel knaagt, eerst nog maar een espressootje.

Dan smakt de wind mijn fiets om en blijk ik ook een lekke band te hebben. Dit had ik nodig. Ik ruim alles weer op en stap de tuin uit, met alleen een kijkertje om mijn nek. Een uur lang geniet ik intens van een zwartkopje, dat op de scherptegrens van de kijker de bloesem afschuimt op zoek naar insecten en betoverend mooi zingt. I am happy! De essentie van het vogelen.

Birding light.