Navigatie overslaan
Alle berichten

19.000 spreeuwen op één foto

Geplaatst op 4 augustus 2014

19.000 spreeuwen op één foto. Het kan je zomaar lukken in het najaar. In het Jaar van de Spreeuw organiseren Sovon en Vogelbescherming een fotowedstrijd met als thema spreeuwenwolken. Fotografeer tussen 1 augustus en 1 november een spreeuwenwolk en onderzoek mee.

 

In het Jaar van de Spreeuw willen Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming meer te weten komen over de spreeuwenwolken. Het tellen van zo’n zwerm spreeuwen is echter geen sinecure. Het gaat vaak om duizenden vogels die als balletdansers op een choreografie zonder leiding dansen in de lucht. Terecht dat zo’n schouwspel vaak veel aandacht trekt, zeker niet alleen van vogelaars.


Een computerprogramma telde het aantal spreeuwen op deze foto: minstens 18.800 (foto: Sovon Vogelonderzoek Nederland)

Vogelbescherming en Sovon willen het Jaar van de Spreeuw dan ook gebruiken om innovatieve telmethoden uit te proberen, zoals het bepalen van aantallen aan de hand van speciale software met pixelherkenning. Daarom willen we iedereen met een fotocamera oproepen zwermen spreeuwen te fotograferen, en ons deze foto’s toe te sturen. De vijf mooiste en meest bruikbare foto’s zullen worden beloond met een attentie.

19.000

Hierboven staat zo'n foto. Met behulp van software werd het aantal spreeuwen op deze foto geteld. Na enig pruttelen en afstellen kwam er een betrouwbare telling uit van 18.800 spreeuwen. Her en der werden achter elkaar vliegende spreeuwen als één vogel gezien, maar de foutmarge was klein. We kunnen stellen dat er ongeveer 19.000 vogels op deze foto staan. Indrukwekkend! Het programma was in ieder geval beter dan de waarnemers, die deze groep op minimaal 10.000 vogels schatten, maar ook aangaven dat het eigenlijk bijna ondoenlijk is om zo'n grote zwerm zonder foto's te tellen. Daar komt nu dus verandering in.

Meedoen

Vanaf 1 augustus tot en met 1 november kun je meedoen aan de wedstrijd. De voorwaarden staan op de wedstrijdpagina van het Jaar van de Spreeuw. Wie fotografeert er zo'n spectaculaire spreeuwenwolk?