Navigatie overslaan
Steenloper / Paul Suijk Alle berichten

'De eerste steenloper'

Geplaatst op 8 oktober 2020

Onderwijzer Paul Suijk uit Oostkapelle maakte met zijn pas aangeschafte camera een foto van een steenloper. Prompt verkozen we zijn sfeervolle plaat tot Foto van de Maand. Dat leverde hem ook nog eens applaus op van zijn leerlingen.

“Al bijna 20 jaar rijd ik, bijna dagelijks, op mijn fiets van Oostkapelle naar Westkapelle, waar ik onderwijzer ben op een basisschool. Op de dijk van Westkapelle, aan de waterkant, zag ik vaak meeuwen en scholeksters. Andere kustvogels heb ik er nooit gezien, tot 31 augustus, toen ik met mijn vogel-camera de dijk bezocht om vogels op de gevoelige plaat vast te leggen.”

Een strandloper?

“Ik fotografeerde verschillende, voor mij nieuwe vogels. Ik dacht te weten dat het om verschillende strandlopers ging. Maar welke? Geen flauw idee. Thuis kwam ik erachter dat ik voor het eerst een steenloper had gezien en gefotografeerd. Een perfect plaatje, dacht ik, en ik zond mijn eerste steenloper de volgende dag naar Vogelbescherming, waar ik overigens al jaren lid van ben. Toen kreeg ik het bericht dat de foto verkozen was tot Foto van de Maand september! Ik was zeer verrast!”

“Toen ik het mijn leerlingen dezelfde dag nog vertelde en liet zien op het digibord, kreeg ik een spontaan applaus. Die middag reed ik op mijn fiets over de dijk naar huis. Ik zag weer meeuwen en scholeksters aan de waterkant zitten en toen ik beter keek ook steenlopers en nog verschillende andere … uh … strandlopers. Dat ik ze nooit eerder gezien heb!”

Een geheel nieuwe wereld

“Van jongs af aan was ik al geïnteresseerd in vogels, maar behalve de ‘huis en tuin’ vogels kende ik de meeste vogels voornamelijk uit een vogelgids. En telkens als ik weer die schitterende vogelfoto’s zag in bijvoorbeeld het tijdschrift VOGELS, dacht ik: Dat wil ik ook, vogels fotograferen. Maar het kwam er maar niet van, tot afgelopen voorjaar. Vanwege corona had ik ’s middags wat meer vrije tijd. Ik kocht een camera met vogelfunctie, geadviseerd door een echte vogelaar, en ging op pad.”

“Ik wist niet wat me overkwam! Ik stapte in een voor mij geheel nieuwe wereld, de vogelwereld. Ik zag en fotografeerde voor het eerst vogels die ik alleen uit de boekjes kende en die totaal nieuw voor mij waren.”

Steltkluut / Paul Suijk Steltkluut / Paul Suijk

Steltkluut

“Toen ik nog maar paar dagen bezig was, fotografeerde ik een vogel die ik nog nooit had gezien. Ik wist, uit mijn ‘Elseviers gids van Europese vogels’ uit 1975, dat het om een steltkluut ging. Toen ik de foto op waarneming.nl wilde plaatsen kreeg ik de bevestiging. Wat ik niet wist, was dat de stelkluut een zeldzame vogel is in Nederland. Om die reden en vanwege corona werd mijn foto niet geplaatst.”

“Als je me vraagt, wat is je beste koop ooit geweest, dan hoef ik niet lang na te denken: mijn vogelcamera! Ik ben nu nog geen half jaar bezig, maar heb al vele bijzondere foto’s van vogels mogen maken. Elke keer geniet ik weer van de ontmoetingen met bekende en onbekende vogels.”

Blauwe reiger met veldmuis / Paul Suijk Blauwe reiger met veldmuis / Paul Suijk

Kwik, Kwek en Kwak

“Mijn meest bijzondere ervaring bij het fotograferen? Lastig kiezen. Mijn allereerste steltkluut, maar ook mijn allereerste zomertaling, dodaars, tapuit, kanoet en purperreiger. En wat te denken van de zeldzame kwak, een mannetje en vrouwtje. Later fotografeerde ik hun drie kinderen: Kwik, Kwek en Kwak! De ervaring die het meeste indruk op mij maakte is wel van de blauwe reiger die een veldmuis verschalkte. Op korte afstand kon ik zijn vangtechniek volgen en fotograferen. ‘Bijzonder’, zei mijn vrouw.”

“Mijn favoriete vogel? Tot voor kort zou ik zeggen: de groene specht. Ik woon namelijk in de straat met de naam ‘Groene Specht’, door mijzelf bedacht en ingediend bij de gemeente. Nu zou ik zeggen: Ik heb verschillende favoriete vogels zoals de tapuit en kluut. En sinds vandaag ook de steenloper!”

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus