naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
BDL vrijwilliger STONE

Miskleun

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 17 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 212x

Gisteravond schreef ik vast de blog voor vandaag. Ik eindigde met de cliffhanger dat ik verwachtte dat er in Dongen opnieuw gelegd zou worden. De grap was echter dat ik komend jaar bedoelde. Vervolgens een heel verhaal over de reden. Vanmorgen zet ik de pc aan en wat ligt er in Dongen? Een ei!

Dit was de tekst van mijn blog. Voor de lol geef ik die integraal weer, als voorbeeld van hoe je er soms heerlijk naast kunt zitten.

Terwijl in Winterswijk de jongen met dag ouder worden, blijft het in Dongen spannend. Het is nu 17 dagen geleden dat het tweede ei uit de kast verdween en een kleine 14 dagen dat vrouw Dongen haar broedhormonen weer onder controle had. Gaat het er nog een keer van komen? Als u het mij vraagt: ja!

Alleen schat ik de kans dat het dit broedseizoen nog gebeurt, niet heel groot in. Toegegeven, aan de dame en heer in kwestie ligt het niet. Ze doen er alles aan de onderlinge band op orde te houden: er wordt geflirt, geliefkoosd en zelfs gepaard dat het een lieve lust. Het lijkt opnieuw voorjaar. Man Dongen slooft zich uit zijn vrouw ervan te overtuigen dat het nog niet te laat is, dat er nog steeds voldoende muizen zijn en dat hij nog steeds de beste echtgenoot is die zij zich kan wensen.

Vrouw Dongen aarzelt. Het geflikflooi laat ze zich welgevallen en de muizen smaken naar meer. Maar het is al half mei geweest. Bij de buren zijn de jongen al een week oud. Moeten wij dan nu nog aan de tweede leg beginnen? Je hoort haar tellen: morgen eerste ei, zondag het tweede en dinsdag het derde. Daarna opnieuw 26 dagen doorbrengen met niets doen om dan eindelijk in het weekend van 16-17 juni de koters geboren te zien worden. Dan nog 35 dagen lopen slepen met muizen, torren, regenwormen en kikkers. En dan nog zijn ze niet zelfstandig. Kunnen we fluiten naar onze zomervakantie. Hmmm ...

Maar wie weet: de uilen hebben ons wel vaker verrast en op het Dongense paar valt dit jaar al helemaal geen peil te trekken. Dus wie weet ligt er op een mooie ochtend na het wakker worden toch opeens een vers gelegd eitje in het Dongense onderkomen. Zou wel mooi zijn!

Gelukkig hield ik in de laatste alinea een slag om de arm: hoe terecht. Die mooie ochtend na het wakker worden blijkt vandaag te zijn! Mevrouw Dongen heeft een ei gelegd, zo ongeveer om tien over half zes. Het moet niet veel gekker worden!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht