Navigatie overslaan
Kleine zwaan / Jelle de Jong Alle berichten

Nature’s Heroes 2018: Nederlandse vogelwerkgroep in de prijzen

Geplaatst op 22 november 2018

De winnaar van de Nature’s Heroes Award 2018: de Gezamenlijke Natuurbeschermingswerkgroep van de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe en KNNV Noordwest-Veluwe. Ieder jaar reikt BirdLife International deze prijs uit aan vrijwilligers(groepen) die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor vogel- en natuurbescherming in hun land of regio.

Gisteravond werd de Nature’s Heroes Award uitgereikt. BirdLife wil met deze prijs benadrukken dat vrijwilligers erg belangrijk zijn voor natuurbescherming. Juist omdat ze lokaal of regionaal actief zijn, kennen ze het plaatselijke krachtenveld en de omstandigheden vaak beter dan landelijke organisaties. Ze kunnen daardoor concrete resultaten bereiken voor vogels en hun leefomgeving.

Wereldwijd voor het voetlicht

Met deze award worden voorbeelden van effectieve natuurbescherming door vrijwilligers wereldwijd voor het voetlicht gebracht. En het is meteen een mooie gelegenheid om deze vrijwilligers in het zonnetje te zetten, als erkenning van hun werk.

Vogelbescherming heeft een afgewogen selectie gemaakt van vrijwilligers, vogelwerkgroepen en soortwerkgroepen. Dit resulteerde uiteindelijk in één nominatie: de Gezamenlijke Natuurbeschermingswerkgroep van Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe en KNNV Noordwest-Veluwe. Mooi dat BirdLife International deze nominatie heeft gehonoreerd.

BirdLife Nature Hero Award / Hans Peeters BirdLife Nature Hero Award / Hans Peeters

Redenen voor de nominatie

De redenen voor de nominatie zijn velerlei. Het is al meer dan 26 jaar een samenwerkingsverband tussen twee vogelwerkgroepen, dat zeer actief is en bovendien bijzonder effectief en succesvol te werk gaat. Vooral de Natura2000-gebieden in het werkgebied van de werkgroep kunnen hierdoor op goede bescherming rekenen.

Daarnaast is de werkgroep juridisch en ecologisch heel sterk. Soms zag de werkgroep zich namelijk gedwongen tot aan de Raad van State te procederen en was daarbij in de meeste gevallen succesvol. En, ook niet onbelangrijk, Vogelbescherming en de werkgroep werken al jaren goed samen, daar waar dat nodig is.

Uitreiking in Harderwijk

Gisteravond was het moment daar om de Nature's Heroes Award - in de vorm van een certificaat - te overhandigen. Dit gebeurde tijdens een gezamenlijke lezingenavond van beide verenigingen in Harderwijk. De eerste lezing van die avond ging over bedreigde vogels en eindigde met de conclusie: ‘Beschermen werkt!’

Een mooier bruggetje naar het uitreiken van de award bestaat bijna niet, want de werkgroep is de verpersoonlijking van dat credo. Een medewerker van Vogelbescherming overhandigde de award en de regionale pers was aanwezig om dit nieuwtje naar buiten te brengen. Die pluim heeft de werkgroep dubbel en dwars verdiend!

BirdLife Nature Hero / Hans Peeters Links: Jaap Schröder van de Gezamenlijke Natuurbeschermingswerkgroep van de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe en KNNV Noordwest-Veluwe. Rechts: Gert Ottens namens Vogelbescherming Nederland. Foto: Hans Peeters BirdLife Nature Hero / Hans Peeters

BirdLife International

Vogelbescherming is volledig en zeer actief Partner van BirdLife International. Alle Partners onderschrijven de strategie van BirdLife en werken zo aan een wereld waar:

  • geen vogelsoorten meer uitsterven;
  • natuurgebieden goed worden beschermd;
  • ecologisch duurzaam grondgebruik standaard is;
  • mensen zich actief inzetten voor behoud van vogels en natuur.

Vrijwilliger worden

Word je ook vrijwilliger? Vogels en natuur beschermen? Met z'n allen komen we verder! We zoeken allerlei soorten vrijwilligers.

Help mee

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels