Navigatie overslaan

Jaarrond Tuintelling

Uw eigen tuin herontdekken, dat doet u door mee te doen aan de Jaarrond Tuintelling. De beloning van elke week noteren is groot: u merkt bijvoorbeeld de onregelmatige bezoekers op. De nachtelijke egel, padden die doortrekken. de mezen die uitvliegen en nog veel meer...

Kost het tellen veel tijd?

Nee. Met de makkelijke manier van invoeren op de website is het zo gepiept. En het levert zelfs iets óp: quality time in je eigen tuin.

Jaarrondtelling

Ik ken niet alle soorten!

Dat overkomt zelfs de beste bioloog. Er zijn nu eenmaal meer soorten dan een hoofd kan bevatten. Als u het leuk vindt om goed te kijken, kunt u meedoen aan de Jaarrond Tuintelling. De veel voorkomende soorten staan in de voorkeuze-lijsten, zodat u bijna nooit lang hoeft te zoeken om een onbekende soort op naam te brengen. En bovendien: u kunt zich beperken tot de soortgroepen (vogels, of vlinders) waar u het meest vertrouwd mee bent.

Onderzoek

Alle tuinen in Nederland vormen een gebied dat vijf keer groter is dan de Oostvaardersplassen. Toch is de natuur van tuinen relatief onbekend. Om zicht te krijgen op wélke soorten zich in tuinen ophouden, en hoe het met ze gaat, is er de Jaarrond Tuintelling. Met die gegevens kunnen de deelnemende natuurorganisaties na verloop van tijd effectieve beschermingsmaatregelen voorstellen.

U krijgt ook zélf antwoorden via de site: is mijn tuin rijker aan natuur dan die van buurtgenoten? Hoe verhoudt uw tuin zich tot andere tuinen in uw provincie, of zelfs in Nederland? U vindt het uit door mee te doen aan de Tuintelling. Aanmelden is eenvoudig. Ga naar de site en we helpen u op weg.

Meld u snel aan!

Dat kan via www.tuintelling.nl.

Een keer per jaar meedoen met vogels tellen?

Een keer per jaar organiseert Vogelbescherming in samenwerking met Sovon eind januari de Nationale Tuinvogeltelling waar iedereen aan mee kan doen. De gegevens uit deze jaarlijkse telling vormen ‘aanvullend bewijs’ voor trends die via wetenschappelijk onderzoek worden vastgesteld.

Mijn tuin een vogelparadijs

Wordt u ook zo blij van vogels in uw tuin of op uw balkon? Hangt u wel eens een vetbolletje voor ze op? U kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in uw buurt leven en hoe u deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling