Navigatie overslaan
Biesbosch / Hans Peeters Toon alles in de buurt
Biesbosch / Hans Peeters Marjon Kuijk-Rooseboom /  Marleen Roos

Door Marjon van Kuijk-Rooseboom
WetlandWacht

Marjon van Kuijk-Rooseboom

Ik ben WetlandWacht in de Brabantse Biesbosch. Met de komst van broedende zee arenden in 2012 en 2 koppels broedende visarenden in 2016 een uniek gebied dat beschermd moet worden en blijven. Het grootste 'knelpunt' is in ons gebied de toename van recreatie. Sinds 2015 is de Noordwaard ontwikkeld voor het project Ruimte voor de Rivier. Ook hier een uniek stukje natuur met heel veel nieuwe vogelsoorten.

Wat doet een WetlandWacht?

Voor de bescherming van wetlands werkt Vogelbescherming Nederland samen met een effectief systeem van vrijwilligers: het netwerk van WetlandWachten. De ongeveer 85 WetlandWachten in Nederland fungeren als ogen en oren in het veld. Ze houden ‘hun’ wetland in de gaten en ondernemen actie als er bedreigende ontwikkelingen voor natuur zijn. Verder stimuleren ze lokale en regionale beschermingsactiviteiten waar mogelijk. WetlandWachten hebben vaak veel kennis van vogels en hun leefomgeving en van het natuurgebied waar zij actief zijn. Je kunt contact opnemen met de WetlandWacht over ontwikkelingen in desbetreffend natuurgebied die relevant zijn voor vogels.

Werkgebied

Brabantse Biesbosch

Kaart Brabantse Biesbosch

Marjon van Kuijk-Rooseboom:

"Het is een beetje 'mijn Biesbosch' als ik 's morgens heel vroeg vogeltellingen doe in het gebied. Dan zijn er nog weinig recreanten en is alles nog stil. Op het geluid van zingende vogels na. Ook zie je nogal eens bevers rondzwemmen."

Heb je een vraag die niet specifiek over dit wetland gaat? Stel dan je vraag hier

Contact WetlandWacht

Uw gegevens
Titel
Privacy Waarborg
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met je persoonlijke gegevens.