Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Het mannetje toen hij er nog was (Gejo Wassink)

Door Gejo Wassink

Drama zorgt voor dilemma (update onderaan deze pagina!)

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | maandag 7 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 756x

Het zal u niet zijn ontgaan dat beide volwassen oehoes van het toneel verdwenen zijn. Navraag bij de eigenaar van de boerderij en andere buurtbewoners bevestigen ons vermoeden dat de twee volwassen oehoes inderdaad iets is overkomen. Ook in de buurt worden ze niet meer gezien. En wat nu?
De beide jongen tijdens het ringen

 

 Geen natuurlijke oorzaak

Alles wat ik nu ga zeggen zijn aannames! Niemand heeft de twee volwassen oehoes gevonden. We weten dus niet zeker wat er met hen is gebeurd. Maar…..het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat beide volwassen oehoes ‘toevallig’ op een natuurlijke manier om het leven zouden zijn gekomen. En dan ook nog ‘toevallig’ zo vlak achter elkaar. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat ze in de loop der tijd gifstoffen binnen hebben gekregen. Dat gif hoopt zich op in het vetweefsel. Wanneer oehoes het rustig aan doen en dat vet niet gaan aanspreken, gebeurt er weinig. Maar zowel man als vrouw oehoe moesten nu flink aan de bak om genoeg voedsel te vangen. En….. dan worden vetreserves aangesproken, waardoor gifstoffen vrij komen. Dat beide oehoes verkeersslachtoffer zijn geworden ligt juist minder voor de hand. Het is een rustig gebied waar ze leven.

Wat nu?

Zonder hulp zullen beide jonge oehoes verhongeren. Buurtbewoners hebben al wat vlees neergelegd om dit te voorkomen. Maar dit kan niet blijven doorgaan. De jongen moeten ook zelf leren jagen om zo later weer losgelaten te kunnen worden. Daarom is het de beste keuze om ze naar een vogelopvang te laten brengen. Daar kunnen de jongen later in een grote volière leren jagen op levende prooien. En….. dan kunnen ze weer vrij worden gelaten. De eigenaar van de boerderij regelt samen met de plaatselijke uilen coördinator dat ze door de dierenambulance zullen worden opgehaald.

Vogelbescherming zou toch niet ingrijpen bij een natuurlijke oorzaak voor problemen?

Het is een dilemma, dat klopt. Maar na overleg met de oehoewerkgroep en andere betrokkenen zijn we gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat hier geen sprake ‘kan’ zijn van een natuurlijke dood. Bovendien is het heel gebruikelijk dat overal in het land verweesde, jonge dieren naar een opvang worden gebracht. Ook de buurtbewoners waren dit al van plan. Verder staat de oehoe op de rode lijst en zijn de jonge uilen nu al zo oud dat we alles af hebben gewogen en dus tot het besluit kwamen de lokale partijen de dierenambulance te laten bellen.

Eind goed al goed

Het komt dus helemaal goed met de jonge oehoetjes. Maar dat betekent wel een abrupt en voortijdig einde van het oehoeavontuur op Beleef De Lente. Maar het is niet anders. We (Vogelbescherming en Oehoewerkgroep) zijn ons er van bewust dat er tegenstanders zullen zijn. We kunnen het niet goed doen voor alle partijen. Ik hoop dat de mensen die tegen deze reddingsactie zijn toch een beetje begrip hebben. In ieder geval hebben we een prachtig seizoen mogen beleven, waarbij de Oehoes volop voor verrassingen hebben gezorgd.

Het gaat goed met de jonge oehoes van Beleef de Lente!

 

Nadat beide volwassen oehoes niet meer voor de camera’s van ‘Beleef-De-Lente’ verschenen, zijn de twee jonge oehoes door een buurtbewoonster samen met een plaatselijke uilenonderzoeker naar een vogelopvang gebracht. Leuk detail is nog dat een van de oehoetjes onvindbaar was op de hooizolder toen de webcams uit gingen. Nu bleek dat 1 jong al van de hooizolder was afgevlogen en langs de oprijlaan van de boerderij zat.

De locatie van de vogelopvang wordt door de buurtbewoners geheim gehouden i.v.m. privacy en wens van de Vogelopvang. Wel is duidelijk dat het niet om de eerste de beste vogelopvang in de buurt gaat. De twee uilskuikens zijn naar een gespecialiseerde opvang verder weg in Nederland gebracht.

Het gaat erg goed met de twee bandieten. Ze eten erg veel en kunnen inmiddels al vliegen. Ze zitten in een grote ruimte. Maar….. over een tijdje gaan ze naar een nog grotere ruimte. Daar zullen ze levende prooien krijgen die ze steeds zelf moeten vangen.

Wanneer de vogelopvang concludeert dat ze dit goed kunnen, zullen ze los worden gelaten.

Ze worden niet losgelaten bij de ‘Beleef-de-Lente-boerderij’.  Dat is ook niet nodig omdat jonge oehoes toch wegtrekken in de herfst. Dus de locatie waar ze los worden gelaten is onbelangrijk. Wel is het altijd prettig dat het gebied is waar ze direct voldoende voedsel hebben om op te kunnen jagen.

 


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs