Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Seizoen Slechtvalken 2021

Margot de Kam | dinsdag 29 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 482x

Het was een geweldig broedseizoen. Twee jonge mannetjes worden op de Mortel grootgebracht door deze geweldige ouders op hun toplokatie. We hebben weer kunnen genieten van de snelsten ter wereld. Hun broedseizoen begint eind februari en duurt tot het eind van de zomer.
  •   

2021

Het begon eind februari in de baltstijd dat we via de webcams hun leven kunnen volgen. Slechtvalken zijn een paar, in principe voor het leven, meestal tot een concurrent het territorium, en de aanwezige partner daarbij, overneemt.

Man slechtvalk woont hier sinds 2015, vrouw slechtvalk sinds 2018. Ze zijn het hele jaar op hun basis, de toren. Ze jagen samen.

Baltstijd

Toch moet het mannetje in de baltstijd het vrouwtje versieren, om aan te tonen dat hij voldoende voedsel wil aanleveren en zodoende een goede vader zal zijn. Hij laat haar ook zien hoe mooi hij kan vliegen. Het vrouwtje aanvaardt zijn prooi-kadootjes. Hij lokt haar daarmee naar de nestkuil, die hij veelvuldig in de kast verbetert. Op bovenstaande afbeelding vliegt hij voor vrouw slechtvalk uit, en in al zijn enthousiasme ondersteboven de kast in. Bij het vrouwtje komt de voortplantingsdrift op gang door zijn gedrag.

Ze baltsen door samen te vliegen, door prooi-aannames van snavel tot snavel, en door baltsgesprekken bij de nestkuil. Er wordt hoffelijk gebogen met geluidjes en soms gesnaveld. En er wordt veelvuldig gepaard.

Eileg

En daar komen eieren van. Dit jaar kwamen er drie. Op 12, 16 en 20 maart. Er zat veel langer tussen de leg van de eieren dan normaal. Aan het gedrag van de slechtvalken konden we zien dat er indringers, andere slechtvalken, in hun territorium kwamen. Er zijn geen echte gevechten waargenomen. We hebben een keer een volwassen, geringde, dus vreemde, vrouwelijke slechtvalk op het dak gezien. We zagen ook twee jonge slechtvalken, van vorig seizoen, ongeringd, die voortdurend kwamen bedelen. Vermoedelijk was onrust de oorzaak van stress, en zat er daardoor lang tussen de leg. Eén ei kwam niet uit.

Broedtijd

Slechtvalken beginnen met broeden vlak voor het laatste ei is gelegd. Zo kienen ze precies uit dat de jongen binnen enkele dagen uit het ei kruipen. Dat geeft optimale overlevingskans. De kuikens groeien samen op, het zijn geen concurrenten, en hebben dan ongeveer gelijke ontwikkeling. Man en vrouw broeden allebei. Het is teamwork. Dit geeft vrouw slechtvalk de gelegenheid haar spieren in goede conditie te houden. Noodzakelijk voor het jagen met duikvluchten ver boven de 300 km per uur.

Hatch: het uit het ei komen

Binnen 44 uur kwamen de twee kuikens uit het ei. Op 21 en 23 april. Na 33 dagen broeden. We waren getuige van het teamwork van de ouders. Het mannetje wil graag helpen met voeren. Samen versnipperen ze steeds heel kleine stukjes vlees met de snavels.

Kuikens

Het is elk seizoen weer een wonder om mee te maken hoe snel zo’n wit donsballetje kuiken van 35 gram in drie weken groeit tot een dik wit kuiken van 600 gram, voor de mannetjes, of 900 gram, voor de vrouwtjes. De roze pootjes zijn dan al volgroeide klauwen. Dan worden ze gewogen, gemeten en  geringd. Het waren twee mannetjes: HSK en HSV, de ringletters zijn de namen.

In de drie volgende weken groeit er een volledig verenpak en zijn het schitterende juveniele slechtvalken geworden. We noemen een jonge vogel juveniel, zolang hij het eerste verenkleed draagt. In hun derde levensjaar krijgen ze een volwassen verenkleed in andere kleuren.

Juvenielen

Als het verenkleed met 35 dagen bijna is voltooid komen ze uit hun nestkast om te oefenen, hun spieren te trainen. Beiden stonden met 35 dagen op het rooster. Hier op de toren hebben ze een ideale situatie. De jongen oefenen op de ring rondom de kast. Met 42 dagen is het verenkleed echt af. HSK maakte zijn eerste vluchtje met 44 dagen, HSV met 43 dagen.

Ze moeten een lang leerproces door. Eerst blijven ze dichtbij de toren en leren ze hoogte maken, sturen en remmen. Als dat een beetje gaat, gaan ze spelen in de lucht. Elkaars klauwen aantikken, als voorbereiding op prooi-overname en uiteindelijk de jacht.

Als ze zelfstandig kunnen jagen, tegen het eind van de zomer, verlaten ze het territorium van de ouders. Ze worden dan niet meer van eten voorzien. Vaak trekken de jongen nog een tijd met elkaar op.

Het ga hun goed, de wijde wereld in.

 

Met dank aan

Vogelbescherming Nederland, dat ons met Beleef de Lente weer een prachtig seizoen slechtvalken heeft laten meebeleven. Ook zo genoten? Help een tikkie mee.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs