naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Koolmees

Storing

Slechtvalk

Vandaag weer veel nieuwe filmpjes!   *   Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!   *   NIEUW: webcam bij nest zeearend in Friesland

Gierzwaluw

Achter de schermen bij de gierzwaluwen

Jip van Vogelbescherming neemt een kijkje achter de schermen bij de gierzwaluwen die in de kerktoren van de Oranjekerk in Amsterdam broeden. Deze zwaluwen voelen zich helemaal thuis in Amsterdam! De Amsterdamse gierzwaluwen zijn ook 1 van de hoofdrolspelers in de film De Wilde Stad, die na de zomer in de bioscopen gaat draaien: www.dewildestad.nl

Bekijk de clip

Recente blogs

Geen blogposts gevonden.

Bedankt!

Genoten van Beleef de Lente?
Sms dan BEDANKT naar 4333
en doneer eenmalig €3,-

ik vraag mij af hoe het bij de giezwaluw zo licht kan zijn terwijl het bij mij thuis dan toch echt wel donker is. en mijn volgende vraag is , kan de ir klok van de binnencam aangepast worden deze gaat te laat aan

De overzicht camera is een zéér lichtgevoelige camera. Zelfs met het weinige kunstlicht dat 's avonds en 's nachts rond de Oranjekerk schijnt kan deze camera beelden in kleur geven. Voor wat betreft de IR verlichting binnen in de nestkast, hier wordt aan gewerkt.

Veelgestelde vragen over de gierzwaluw

Luchtacrobaat

Langeafstandtrekker die jaarlijks rond Koningsdag terugkeert uit Afrika. Ze doen bijna alles vliegend, zoals slapen, paren en eten. Nestelen doen deze luchtacrobaten in een stedelijke omgeving.

Lees meer

De stad als rotslandschap

Huizen, kantoren, kerken en andere bouwsels van de mens zijn voor gierzwaluw net een rotslandschap vol met holtes, waarin zij kunnen broeden. Vooral oude gebouwen in de binnenstad zijn in trek.

Lees meer

Als het maar vliegt

Gierzwaluwen eten vliegende insecten, zoals muggen, vliegen en vlinders. Voor hun jongen verzamelen ze tot enkele honderden insecten per keer in een voedselbal, die ze dan voeren.

Lees meer

Amsterdamse Oranjekerk

De toren van de Amsterdamse Oranjekerk wordt bewoond door gierzwaluwen. Ze arriveren elk jaar rond Koningsdag en broeden in de nestkasten die de gierzwaluwenwerkgroep heeft opgehangen.

Lees meer

 

Word actielid!

Aanmelden

Gratis magazine
Vogels dichterbij

Houdt u ook van vogels en natuur? Bestel dan Vogels dichterbij van Vogelbescherming. Vol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Bestel gratis magazine

Een niet zo leuke nummer één

De gierzwaluw is een bijzondere vogel om vele redenen. Hij staat bijvoorbeeld nummer één op de ‘bird-hitlist’. Maar of ‘ie daar blij mee moet zijn… De bird-hitlist van de Koninklijke Luchtmacht is een lijst waarop de vogels staan die het vaakst in botsing komen met vliegtuigen.

Meer weten over gierzwaluwen?

De gierzwaluw

Remco Daalder gaat op zoek naar de geheimen van de gierzwaluw, en komt daarbij vele kleurrijke mensen tegen. Mooi manuscript voor wie echt van vogels houdt.
€ 21,95

naar de webshop