Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Laatste fase

Frank van Groen | zondag 6 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 459x

Het einde van het broedseizoen voor de Oehoes is in zicht. Hopelijk blijft alles goed aan. Nu de jonge Oehoes al zo groot zijn moeten we er niet aan denken dat er nog iets mis zou kunnen gaan.

Toch zou dat zo maar kunnen gebeuren. Want waar is vader oehoe eigenlijk? En krijgen de jongen wel genoeg te eten om gezond en wel uit te kunnen vliegen?

Waar is vader?

Vader Oehoe lijkt al een tijdje uit beeld te zijn. De laatste roepsessie is geregistreerd op 19 mei. Vanaf toen ontbreekt elk spoor. Op 30 mei bereikte ons het gerucht dat vader dood zou zijn. Maar het lijk is nooit gevonden, dus we weten het niet zeker. Of zou vader er gewoon de brui aan hebben gegeven, omdat hij toch niet volwaardig mocht bijdragen aan de opvoeding?

Genoeg te eten?

In de nacht van 4 op 5 juni kregen de jonge uilen voor het laatst een rat, zoals te zien is in het filmpje weinig fut. Dat lijkt niet veel voor twee van die grote jongen. Hopelijk komt moeder vanavond weer met een lekker grote prooi, een Haas bijvoorbeeld, zodat de jongedames hun buikje weer helemaal rond kunnen eten. Of is dat nou juist niet de bedoeling? Een beetje trek kan helpen de jongen voor te bereiden op een zelfstandig bestaan en hen stimuleren de omgeving beter te verkennen.

We zullen moeten blijven kijken om te weten hoe het verder gaat. Een nachtje zonder eten is geen probleem voor de jonge uilen, maar het moet natuurlijk niet te lang duren. Als vader inderdaad dood is zou het een drama zijn als moeder ook de pijp uit zou gaan. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat moeder haar kroost in dit stadium in de steek zou laten, na al die ouderlijke opofferingen en het maandenlange proces van broeden en voeden van de jongen. Als vader er echt niet meer is, en dus ook geen prooien meer kan aanleveren, is het wel een zware taak voor ma Oehoe, de opvoeding van de meiden helemaal in haar eentje.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs