Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Ooievaar

Jaaroverzicht ooievaars 2024

2024 is een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Alles verliep anders dan anders. Ma ooievaar van vorig jaar, die niet op het juiste moment aanwezig was waardoor Pa moest gaan daten. De vrouw die hij uiteindelijk koos was minder ervaren. Wat het weer betreft hadden we het niet slechter kunnen treffen. De meimaand was de natste meimaand ooit gemeten. Helaas is dit niet zonder gevolgen gebleven.

Bekijk de clip

Het mocht niet zo zijnā€¦

Titia Bijwaard

30.05.24 In de natuur hangt alles samen. Wij mensen willen graag een verklaring waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Ook bij de ooievaars. Gisteren overleden helaas de twee laatste kuuks, nog geen twee weken oud. Waarom is het deze lente niet gelukt? Vorige week leek alles nog de goede kant op te gaan.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs ooievaar

Is er een kans dat deze ooievaars aan een nieuw legsel beginnen?

Een tweede leg komt bij ooievaars eigenlijk niet voor. Geen uitgevlogen jongen betekent een verloren seizoen. Maar er is toch een lichtpuntje. Dit paar heeft via de camera heel wat kijkers in binnen- en buitenland het gedrag van ooievaars laten beleven. Zo is kennis over en respect voor de ooievaar vergroot - en dus is het niet een seizoen zonder enig resultaat. De ouders gaan nu bijkomen van alle inspanningen en zich voorbereiden op de trek. We hopen op meer succes volgend jaar voor dit paar.

Deze vraag is gesteld door Frankncx.

Veelgestelde vragen over de ooievaar

Statige zwart-witte vogel

Het heeft weinig gescheeld of de ooievaar was uit ons land verdwenen. Eind jaren zestig broedden er nog maar een handvol paartjes in Nederland. Nu zien we deze opvallende vogel weer regelmatig,

Lees meer

Paalnest in Nijetrijne

De camera hangt in de tuin van Albert Westerhuis en Titia Bijwaard in het Friese Nijetrijne, waar de ooievaars sinds 2012 op een paalnest broeden.

Lees meer

Niet alleen kikkers

Het voedsel van de ooievaar is gevarieerd: kikkers, muizen, mollen en insecten, die de ooievaars van Nijetrijne vinden het moerasgebied en de veenweiden van de Rottige Meente

Lees meer

Een ideaal gebied voor ooievaars

Het nest staat in het uiterste zuiden van Friesland bij natuurgebied de Rottige Meente, een laagveen moerasgebied omgeven door veenweiden. Veel water, drassige grond en ruimte. Ideaal voor ooievaars.

Lees meer