Ooievaar

Samenvatting ooievaars 2017

Van nestbouw tot uitzwaaien

Bekijk de clipIk zie dat de ooievaars soms witte poten hebben. Hoe komt dat en heeft dat een functie?

Dat komt omdat ooievaars wel eens over hun eigen poten poepen. Dat doen ze vooral als het erg warm is; ze doen het namelijk om hun poten een beetje koel te houden. Het is te zien in een filmpje dat Nella op 17 mei heeft gemaakt. Dat kun je hier bekijken: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/?&clip=1136

Veelgestelde vragen over de ooievaar

Statige zwart-witte vogel

Het heeft weinig gescheeld of de ooievaar was uit ons land verdwenen. Eind jaren zestig broedden er nog maar een handvol paartjes in Nederland. Nu zien we deze opvallende vogel weer regelmatig,

Lees meer

Nest met uitzicht

Ooievaars nestelen graag op hoge plekken en vaak op menselijke bouwsels. Ook in Gennep is dat het geval, waar ze bovenop het 17e eeuwse stadhuis nestelen, midden in het drukke centrum.

Lees meer

Niet alleen kikkers

Het voedsel van de ooievaar is gevarieerd: kikkers, muizen, mollen en insecten, die de Gennepse ooievaars vinden in de vochtige weilanden bij en oevers van de Maas en de Niers.

Lees meer

Historische stadhuis ideale plek

Het vestingstadje Gennep is al jaren de favoriete broedplek van een paartje ooievaars. De schoorsteen op het stadhuis biedt een ideale plek met uitzicht, een vrije aanvliegroute en weilanden vlakbij.

Lees meer

Beleef de Zomer!

Leo Daanen, STORK

19.07.17 Na de Beleef de Lente, ga je gewoon de zomer beleven.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs ooievaar

Bedankt!

Genoten van Beleef de Lente?
Sms dan BEDANKT naar 4333
en doneer eenmalig €3,-

Het broedseizoen in vogelvlucht

 

Word actielid!

Aanmelden

Gratis magazine
Vogels dichterbij

Houdt u ook van vogels en natuur? Bestel dan ons magazine Vogels dichterbij. Vol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Bestel gratis

Schrokkoppen

In ruim 2 maanden groeien ooievaars uit van piepklein kuiken tot een grote vogel. Om zo razendsnel te kunnen groeien, moeten jonge ooievaars flink eten. Het zijn echte schrokkoppen. Vanaf geboorte tot uitvliegen eten ze zo'n 16 kilo aan voedsel. Ruim 3 keer zoveel als een volwassen ooievaar weegt.

Lees meer over ooievaars op

Ooievaarspeld

Wie is er niet groot geworden met de ooievaar? Met dit mooie speldje geef je blijk aan je liefde voor deze prachtige vogel.

naar de webshop

Kijk live en ontdek