naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluwen   *   Eerste ei bij de huiszwaluwen!   *   Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!

Lepelaar

Gratis lesmateriaal en lestips

Stuur een filmptip in
Iets leuks gezien? Laat het ons weten!

Om een tip in te kunnen sturen moet u ingelogd zijn, want we willen u graag vermelden als instuurder van de tip.

Inloggen Account aanmaken

Stel een vraag
Heeft u een vraag over de lepelaar, die niet beantwoord is in de veelgestelde vragen? Stuur ons een bericht en wij zullen uw vraag beantwoorden.

Om een vraag te kunnen stellen moet u ingelogd zijn, want we willen u het antwoord op de vraag mailen.

Inloggen Account aanmaken

Praat mee in het clubhuis
Vindt u het leuk om met andere Beleef de Lente kijkers te praten over de Lepelaar? Chat dan mee in het clubhuis.

Inloggen Account aanmaken

Terrorlepelaar terugblik

Camilla Dreef

20.05.19 De kuikens van de berkcam benaderen bijna de leeftijd waarop ze vliegvlug zijn, terwijl de jongen op de nestcam al zijn uitgevlogen. In deze blog blikken we terug op een spannend moment vlak voor het uitvliegen van de nestcamkuikens.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs lepelaar

Krijg (2-)wekelijks bijzondere, grappige, dramatische momenten per mail.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Is er bekend waar de jongen van De Liede leren foerageren? Ik heb begrepen dat de ouders 20 km ver vliegen om te foerageren, maar dat zal voor een net vliegvluggen lepelaar erg ver zijn?

Het voedselgebied strekt zich uit tot op 40 km van de broedkolonie. Er wordt dan vooral gefoerageerd in ondiepe poldersloten, oeverzones en moerassen. In het getijdengebied wordt in voorjaar en zomer ook veel gefoerageerd op zoutwaterprooien (o.a. garnaal, jonge platvis).

De kuikens verlaten het nest en verzamelen zich in crèches, maar blijven oefenen met vliegen en gaan geleidelijk steeds verder met de ouders mee. Het is dus niet zo, dat ze meteen 20 kilometer gaan vliegen.

 

 

Deze vraag is gesteld door Mion.

Veelgestelde vragen over de lepelaar

Beschermingssucces

Rond 1970 waren er nog maar 170 broedpaar in ons land, nu ruim 2.500. De Nederlandse populatie lepelaars is uniek, in andere landen in Noord-West-Europa broeden ze nauwelijks.

Lees meer

Gemengde kolonies

Lepelaars broeden vrijwel overal in gemengde kolonies met reigers, aalscholvers, grauwe ganzen of zilver- en/of kleine mantelmeeuwen.

Lees meer

Zoet- en zoutwaterprooien

Het voedsel bestaat uit stekelbaars en amfibieën, grotere aquatische insecten zoals libellenlarven en andere ongewervelden, maar ook garnalen en jonge platvissen.

Lees meer

Broedende lepelaars langs het fietspad

De oeverlanden van De Liede. Een klein maar bijzonder natuurgebied aan de oostkant van Haarlem. Bijzonder zijn de lepelaars die hier in bomen broeden. Het is in beheer van Landschap Noord-Holland

Lees meer

Samen onderzoeken

Observeer samen met andere bezoekers de gedragingen van de lepelaar. Leuk en leerzaam! Bekijk hier hoe het werkt.

Meld u aan

Gratis magazine voor natuurliefhebbers

Ontvang een natuurmagazine vol spectaculaire foto's, achtergronden over dieren en tips van onze boswachters. Mét prachtige fietsroute door het leefgebied van de Haarlemse lepelaars.

Vraag magazine aan

Het beschermingssucces van de lepelaar

Rond 1970 bevonden zich nog maar 170 broedparen Lepelaar in Nederland, nu zijn dat er ruim 2.500. Deze populatie is uniek, in andere landen in Noordwest-Europa broeden ze nauwelijks. Lepelaars zijn hier tussen februari en september/oktober.

verder lezen

Mijn tuin een vogelparadijs

Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke tuinvogels in de buurt leven. Ontvang dan makkelijke en praktische tuintips voor die vogels.

Doe de Postcode Vogelcheck