Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Het zeearendnest in de avondzon (Foto Rianca Vos)

Door Rianca Vos

Zeearend en hun omgeving; het belang van rust

Rianca Vos | maandag 3 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 194x

Scandinaviƫ, IJsland, Schotland, Groenland, Rusland en Friesland. Gebieden waar de zeearenden het goed doen. Maar wat hebben deze gebieden met elkaar gemeen?

Broedgebied van de zeearend

Zeearenden broeden in gebieden waar water in de buurt is. Dit kan zowel zout als zoet water zijn. Meestal broeden zeearenden in laag gelegen gebieden. Ook broeden er zeearenden in kustgebieden met hoge kliffen. Ongerept en ongeroerd is wat de grootste overeenkomst is tussen deze gebieden.

Belang van rust

Verder is het belangrijk dat er weinig verstoring is door mensen. Ze houden niet van geluidsoverlast zoals drukte, de bouw, intensieve watersport of jagen. Maar in sommige gevallen zien we zeearenden broeden in gebieden dicht bij mensen waar zeearenden beschermd worden. Dan broeden ze zelfs aan de rand van steden. Dit komt doordat het leefgebied van de mens steeds groter wordt en hun leefgebied steeds kleiner wordt.

Onze zeearenden broeden in de Alde Feanen. Zoals Albert in zijn blog heeft geschreven, schept het vele water en weidegebied ideale omstandigheden voor de zeearend om er te jagen en te broeden. Dankzij de beschermde status kunnen onze zeearenden hier ongestoord nestelen. Maar ook de Alde Feanen staan toenemend onder druk.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering, wordt het weer extremer. De zomers worden heter en droger terwijl de winters zachter worden. Ook stormt het vaker waarbij er veel regen gedurende een korte tijd valt, met overstromingen tot gevolg. Juist voor een gebied als de Alde Feanen is goed waterpeilbeheer van levensbelang. Niet alleen voor de planten, maar ook voor de vele diersoorten, en wat te denken van de bodem van het veenweidegebied. Door uitdroging zal veen inklinken en vergaan, en door verzilting zal het zoete water steeds zouter worden.

Genieten van rust

Directe dreiging van ons handelen is er ook. Twee jaar geleden heeft een ongelukkige drone de rust van de zeearenden verstoord tijdens het broedseizoen. Dit soort verstoring kan ervoor zorgen dat we op een dag een leeg nest voor onze camera zien. Gun ons nest de rust en ruimte, zodat we mogen blijven kijken, luisteren en bovenal genieten.

Onze camera heeft wel een microfoon, maar geen luidspreker, zodat wij de zeearenden wel horen en zij ons niet. Wil je je laten horen, help ons dan mee met beleef de lente van de Vogelbescherming. Zo kunnen we blijven genieten van onze zeearenden en de andere vogels in de prachtige natuur, op een afstand, maar toch dichtbij.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs