naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Koolmees

Vandaag weer veel nieuwe filmpjes!   *   HAVIK op bezoek bij zeearendnest   *   Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!
Toon alle blogs & vlogs

Door Marieke Dijksman
Medewerker Vogelbescherming Nederland Vogelbescherming Nederland

Beleef de Lente in de klas! Op 8 manieren

Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland | vrijdag 12 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 287x

Wist je dat je Beleef de Lente ook in de klas kunt beleven? De dagelijkse clips, tips, weetjes en werkbladen maken het geven van een natuurles op de basisschool appeltje-eitje. Toch te ingewikkeld? Dan bestel je gewoon een gastdocent!

Vogels horen erbij, ook voor kinderen. Ze zien ze in de tuin, op het balkon, op het schoolplein en in de prachtige natuurgebieden die Nederland rijk is. Ieder voorjaar kijken veel kinderen daarom naar de beelden van Beleef de Lente. Ze zien live hoe vogels paren, eieren leggen en jongen groot brengen.

De lieveling van de kinderen is de ooievaar, maar ook de steenuil, slechtvalk en koolmees kan op veel fans rekenen. Met Beleef de Lente in de klas krijg je als leerkracht veel tips om een les aan de vogelclipjes te koppelen. Een les over natuur geven was nog nooit zo simpel!

 

We geven 8 suggesties:

1.       Kies één soort om dagelijks te volgen. Neem dagelijks een kijkje bij deze vogel en praat er over met de klas. Dit is leuk tijdens de pauzes of bij een kringgesprek. Hoe is het om tijdens de hap-sap een koolmees een libelle naar binnen te zien werken?

2.      Bekijk de filmpjes. Je kunt filteren op  geschikt voor in de klas, je kan ook filteren op thema. Is er bijvoorbeeld onenigheid geweest in de klas, filter dan op ruzie. Hoe doen vogels dat en hoe lossen zij dat op?

3.       Scroll door naar het Vogelweetjeblok.  Hier vindt je de meest fascinerende weetjes over vogels

4.      Stel zelf een vraag aan de expert.  Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld). Je krijgt het antwoord gemaild.

5.       Volg Beleef de Lente via de nieuwsbrief voor de laatste nieuwtjes en de leukste en nieuwste filmpjes.

6.      Speel de wekelijkse quiz op Beleef de Lente.

7.       Bestel een gastleerkracht voor een interactieve buitenles in de omgeving van de school.

8.      Zoek leuk lesmateriaal. Je kan filteren op groep, vogel en leerdoel (bijv. taal, rekenen en onderzoekend leren) - van kleurpuzzel en voorleesverhalen voor de kleinsten tot werkbladen voor de wat oudere kinderen.

 

Help ons Beleef de Lente In de klas te verbeteren en ontvang een leuk cadeau voor de klas! Lees hoe u ons kan helpen.

 

6 nieuwe leerzame vogelfilmpjes

Voor Beleef de Lente In de klas zijn 6 lleuke en eerzame filmpjes gemaakt, die leerkrachten kunnen tonen op het digibord:  

 

Vogelnesten en eieren    

Vogels bouwen nesten op heel verschillende plekken. Waarom is dat zo? En hoeveel eieren leggen vogels? Bekijk het filmpje.

 

Voedsel en vogelsnavels   

Vogels hebben heel verschillende snavels. Waarom is dat zo? Bekijk het filmpje

 

Van ei tot ooievaar (en steenuil, slechtvalk en koolmees)    

Het hele broedproces van de ooievaar (en steenuil, slechtvalk en koolmees) in beeld: van paren, nestbouw, eieren leggen, uitkomen eieren, voeren kuikens, opgroeien kuikens tot uitvliegen. Bekijk de filmpjes.

 

Mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuur Fonds.

 


Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld. Bezoek de website van Vogelbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht