naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?

Gastleerkracht voor vogellessen

Gastleraar geeft buitenles over vogels

Ieder voorjaar kijken veel kinderen in de klas naar de beelden van Beleef de Lente. Ze zien live hoe vogels paren, eieren leggen en jongen groot brengen. Kinderen vinden dit vaak fantastisch. Het wekt hun interesse voor vogels. En wat is er dan leuker dan een gastleraar die de klas een les komt geven over vogels?

Heel gemakkelijk

Vogelbescherming ontwikkelt educatieve materialen voor scholen om de Nederlandse natuur dichter bij kinderen te brengen. Via de webcams en het gratis lesmateriaal van ‘Beleef de Lente In de klas’ maken we het leerkrachten gemakkelijk om hun leerlingen te laten kennismaken met de ‘echte’ natuur dicht bij huis.

Om het leerkrachten nog makkelijker te maken (verdiepende) lessen te verzorgen over vogels en natuur heeft Vogelbescherming  samen met het IVN vrijwilligers geworven die een vogelles kunnen verzorgen. Met een korte introductie in de klas en diverse activiteiten buiten in de directe omgeving van de school.

Deze vrijwilligers hebben kennis van de natuur en vogels en kunnen hiermee leerkrachten helpen om de leerlingen een boeiende vogelervaring te bezorgen.

Kenmerken gastles

  • Voor welke groep? Groep 4-8
  • Wanneer? In alle seizoenen mogelijk, beste in de lente
  • Hoe lang duurt de les? Ongeveer 1,5 uur
  • Kerndoelen TULE: 39, 40, 41
  • Werkvorm: instructie, kringgesprek, buitenles
  • Kosten: in overleg met gastdocent een (beperkte) onkostenvergoeding

Lesdoelen, onder andere:

  • Leerlingen beseffen dat natuur overal om hen heen is, ook in een woonwijk
  • Leerlingen weten dat vogels worden onderverdeeld in soorten
  • Leerlingen weten dat vogels verschillende in uiterlijk (snavel, poten en vleugelvorm), aangepast aan hun leefomgeving en het voedsel dat zij eten

Les in het kort:

Kennismaking met de vogels in de schoolomgeving. Leerlingen leren wat een vogel een vogel maakt en wat er bijzonder aan is. Ze voeren buiten verschillende activiteiten uit, zoals het luisteren naar vogels, het zoeken naar sporen en het zoeken naar vogelvoedsel. Deze les is bedoeld als eerste kennismaking met vogels in de eigen leefomgeving.

De vrijwilligers kunnen soms ook (binnen- en buiten)lessen verzorgen over andere natuurthema's.

Gastleerkracht boeken

Wilt u een gastleerkracht 'bestellen'? Bekijk dan de lijst met vrijwilligers, geordend naar provincie. U kunt zelf contact opnemen met de vrijwilliger om te vragen wat de mogelijkheden zijn. We kunnen helaas niet garanderen dat de vrijwilligers altijd in de gelegenheid zijn om de les te geven.   

Natuur goed voor gezondheid kinderen

Vogelbescherming Nederland vindt het belangrijk dat kinderen in contact komen met natuur. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat natuur onmisbaar is voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen, en dat een natuurervaring op jonge leeftijd een gunstige, vaak blijvende impact heeft.