Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Een verre reiziger of echte huismus?

Bernice Goffin | maandag 17 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 140x

Terwijl vrouw kerkuil comfortabel broedt op haar 7 eieren, verschijnt er weer een vreemdeling in de hooiberg. Deze zwervende uilen die op zoek zijn naar een eigen woonplaats worden ook wel ‘floaters’ genoemd. Waar zou deze vreemdeling vandaan kunnen komen?
Foto Jelle de Jong

De floater

In een eerder blog schreef ik al over vreemdelingen in de hooiberg en hoe ons kerkuilenkoppel met deze ongewenste bezoekers om weet te gaan. Maar het is minstens zo interessant om vanaf het perspectief van de vreemdeling, of ‘floater’ te kijken. De term ‘floater’ komt uit het Engels en beschrijft individuen die geen vast territorium hebben, maar eigenlijk een beetje tussen verschillende bezette territoria inzweven. Af en toe komen ze op bezoek, maar als ze zien dat het territorium door een sterk broedpaar wordt bezet vertrekken ze weer. Ons onderzoeksteam heeft laten weten dat de floater uit de clip later in de nacht door vrouw kerkuil is weggestuurd. Als er in een bezet territorium een partner wegvalt, zijn de floaters er echter als de kippen bij en nemen snel de lege plek in.

 

De zoektocht

Het gaat bij floaters vaak om jonge dieren die er nog niet in zijn geslaagd om een territorium te bemachtigen. Daarbij zijn ze in theorie in staat om grote afstanden af te leggen, maar de meeste kerkuilen komen niet verder dan tientallen kilometers van hun geboorteplaats. Waarom zou je ook verder reizen als er voldoende geschikte habitat in de regio is? Sommige individuen hebben echter meer reislust dan anderen. Ongeveer 2,5% van de kerkuilen reist verder dan 300 kilometer in hun zoektocht naar een territorium.

 

De verste reizen

Onder die 2,5% vallen ook een paar echte uitschieters. Zo waren er bijvoorbeeld twee geringde Gelderse kerkuilen die ongeveer 1.500 kilometer van hun ringplaats terug werden gevonden: één in Spanje en één in Oekraïne. De reiziger naar Spanje kwam daarbij aan een onfortuinlijk einde en werd na zijn reis van 1.500 kilometer neergeschoten. Onderstaande afbeelding uit de Vogeltrekatlas laat, op basis van alle in Nederland geringde kerkuilen, nog meer uitschieters zien. Het zet je aan het denken. Wie weet komt de vreemdeling die we in de hooiberg zagen wel uit België, Frankrijk of nog verder… Of wie weet komt hij van de boerderij aan de andere kant van het bos. De kerkuilen hebben nog niet al hun geheimen aan ons prijsgegeven. Gelukkig maar!

 

Elke stip is een terugmelding van een kerkuil. Oranje stippen in de lente/zomer, blauwe stippen in herfst/winter. Bron: www.vogeltrekatlas.nl

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs