Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 3

Maartje Eijlander | zondag 31 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 81x

Met een groot contrast tussen ons slechtvalkenstel van het Rijksmuseum, waar V momenteel op 4 eieren broedt, en het paartje bij de Mortel, waar net als vorig jaar het maar niet lijkt te lukken.

Nu Erik op vakantie is neem ik het stokje voor de weeksamenvatting even van hem over, met een nieuwtje bij het Rijksmuseum en helaas nog steeds een lege nestkast bij de Mortel. Wel hebben we een hoop prachtige beelden voorbij zien komen van broedende ouders in de Amsterdamse nestkast en van 4NL op de voorgrond van een prachtig Brabants landschap.

Het Rijksmuseum

Vorige week hebben we uitgebreid mee kunnen maken hoe er in één week drie eieren werden gelegd, op maandag ei nummer één, op woensdag nummer twee, nummer drie op vrijdag. Als klap op de vuurpijl werd er deze maandag in alle vroegte het vierde ei gelegd! Ondertussen is V druk bezig met broeden, af en toe afgewisseld door M, die dan vaak met een prooi voor V aan is komen zetten.

Tot nu lijkt alles goed te gaan, de eitjes worden regelmatig gedraaid, en tot nu toe zien we nog geen gedeukte eierschalen, iets wat vorig jaar herhaaldelijk roet in het eten gooide. Een paar keer was er een kleine stare-down tussen V en een ekster, die een paar het rooster kwam bezoeken, op zoek naar voedselresten. Tot meer dan een korte en milde verstoring kwam het gelukkig niet, de ekster was snel weer de hort op, en V kon gerust op haar lauweren (lees: eieren) blijven rusten.  

De Mortel

Naarstig wachten we met zijn allen op een eerste ei bij de Mortel. Echter is dat er ook deze week niet van gekomen. Zou het misschien eenzelfde soort situatie zijn als volgend jaar, toen vrouw 4NL zich wel gedroeg alsof ze eieren zou gaan leggen, maar de nestkast uiteindelijk leeg bleef?  Mocht je hem hebben gemist, dan kun je hier deze verhelderende blog van Margot over onvruchtbaarheid nog eens teruglezen.

Desondanks blijft man BUS prooien voor 4NL naar de nestkast brengen, er wordt af en toe gepaard, en zowel man als vrouw blijven kuilen in de nestkast, waar we 4NL regelmatig zien indutten. Dinsdagavond werden wij, zowel de slechtvalken als de toeschouwers even opgeschrikt door luide knallen, wat later vuurwerk bleek te zijn. 4NL was toen wel eventjes van haar propos, en zocht haar heil de rest van de avond elders. Ook zaterdag leken we weer wat knallen te kunnen horen. Verder is de week op de Mortel rustig verlopen.

Prettig Pasen!

Terwijl we via onze schermen mee kunnen kijken naar de prachtige roestrode eitjes van onze slechtvalken, zullen menig van jullie vast op zoek zijn naar chocolade eitjes verstopt in je eigen achtertuin of woonkamer. Ik wens jullie allemaal nog een heel fijn Pasen, en tot volgende week!

prooioverdracht bij de Mortel, 26 maart 2024

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs