Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Is er een vruchtbaarheidsprobleem?

Margot de Kam | woensdag 27 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 96x

Er is nog geen ei bij de slechtvalken van de Mortel. Alle omstandigheden lijken echter optimaal.
Man BUS brengt Vrouw 4NL eten

Goede paarband

Vrouw slechtvalk 4NL en man BUS hebben een heel goede band opgebouwd het afgelopen jaar. Man BUS doet enorm zijn best met het aanleveren van prooitjes en het bewaken van het territorium. Paringen zien we ook voldoende.

Vrouw 4NL wordt gedreven door hormonen die baltsgedrag, bijvoorbeeld bedelen om prooi en nesteldrang, teweeg brengen. Zij laat zich verzorgen door haar man.

Beide slechtvalken zijn in hun 7e kalenderjaar, dat is in de bloei van hun leven.

 

Laat eerste ei

Slechtvalken leggen in Nederland meestal tussen eind februari en eind maart een ei. Het kan in principe nog wel gebeuren tot vanaf half april de rui inzet, maar meestal is er dan zodanig verstoring geweest, met name door concurrerende valken, dat dat het uitstel van de leg van het eerste ei verklaren kan.

We zien vrouw 4NL weleens schelden tegen een derde slechtvalk die zich in de buurt waagt, -we zagen en hoorden een aantal keer een jong vrouwtje-, maar dat lost de dappere man BUS telkens op. Er lijkt afgelopen weken geen onrust door volwassen slechtvalken.

 

Onvruchtbaarheid door ziekten in het verleden

Diverse ziektes kunnen ei-productie onmogelijk maken, bijvoorbeeld door verkleving van eierstok of eileider. Dat kan bijvoorbeeld door een bacteriële infectie zoals Salmonella of Chlamydia komen, maar ook vogelgriep kan dit effect hebben. Slechtvalken kunnen zulke infecties oplopen door besmetting via hun prooi.

 

Vogelgriep

Het vogelgriepvirus dat heerst is erg besmettelijk, ziekmakend en dodelijk. Het heerst vooral onder watervogels. Dat zijn ook geliefde prooien voor slechtvalken.

Vorig jaar werd geschat dat de slechtvalkpopulatie in het waddengebied hierdoor is gehalveerd. Er wordt echter vermoed dat  sommige slechtvalken wel ermee in aanraking kwamen maar dat de ziekte bij hen ogenschijnlijk symptoomloos verliep. Zo'n 'verborgen' infectie kan ook de voortplantingsorganen aantasten.

 

Niets is zeker

Het is natuur, het zijn wilde vogels, we kunnen niet met vrouw 4NL naar de dierenarts. Er kunnen nog meer zaken spelen waarvan wij niets weten. Maar kán het nog, een ei?

Tja, iedereen gunt het dit koppel enorm. Tot de rui intreedt blijven hun geslachtshormonen actief. De rui begint rond half april.

Misschien toch nog een verrassingsei rond Pasen?

Het blijft interessant deze prachtige vogels te mogen volgen.

 

 

 

 

man BUS staat stampvoetend te dreigen naar een vervelende jonge slechtvalk, vrouw 4NL eet prooi die hij bracht

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs