Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Broeden is hard werken

Margot de Kam | dinsdag 26 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 120x

Het ziet er nogal gemakkelijk uit, lekker liggen op die eitjes, maar vergis je niet! Broeden is heel precies en zorgvuldig werk.

Samen werken

Om beurten broeden Man en Vrouw, overdag dan. ‘s Nachts broedt altijd het vrouwtje. Het is ongeveer een derde van een etmaal dat het mannetje broedt.

Deze samenwerking is nodig, Vrouw slechtvalk moet vliegen en ook weer gaan jagen, ook al blijft Man ook voedsel aanleveren. Het is nodig zo’n gespierd slechtvalkenlijf in goede conditie te houden.

 

Broedvlek

Zowel Man als Vrouw krijgen een broedvlek op de buik. Een stukje huid daar wordt wat dikker, de veertjes gaan wijken en het huidgebied raakt goed doorbloed. Grappig is, dat dit komt door hormonen die vrijkomen als ze het eerste ei zien. Het duurt even voordat die plek klaar is.

 

Wachten tot voor het laatste ei

Maar dat komt goed uit, omdat de slechtvalken pas echt gaan broeden als ze weten dat er nog maar 1 ei komt. De embryootjes in het ei gaan zich dan zoveel mogelijk gelijktijdig ontwikkelen.

Dan komen ruim een maand later de kuikens bijna gelijk uit het ei en kunnen ze mooi samen opgroeien.

 

Broedwerk

Maar voor het zover is, is er eerst een hoop werk nodig. Tijdens het broeden worden de eitjes om en om gekeerd en gedraaid,  dit gebeurt bijna elke 1 á 2 uur. De broedvlek is uiterst gevoelig, ze voelen de temperatuur van elk ei juist aan. Er past maar 1 ei goed onder. Dus naast het keren en draaien leggen de valken steeds een volgend eitje in het midden, dat dan weer op de warmste plek ligt. De andere eitjes worden dan onder de vleugels en op de klauwen warm gehouden. Alles met uiterste precisie en regelmaat.

 

Man moet nog leren

We zagen ook dat Man slechtvalk in Amsterdam het broeden nog even onder de knie moet krijgen. Eerst al die eitjes onder zich was iets nieuws. Door de hormonen die ook zijn broedvlek liet ontwikkelen komt zijn enthousiasme om de taak op te pakken vanzelf.

Geen zorgen als de eitjes een poosje bloot liggen, dat kan geen kwaad.

Onderaan staat een filmpje van zondagmiddag, hoe Man, eerst onder begeleiding van Vrouw en even later alleen zijn eerste pogingen deed op drie eitjes te komen.

 

Samen onderzoeken

Het onderzoek (OZ) wat wij samen doen met de mensen van de chat, houdt in dat we waarnemingen opschrijven. De gegevens daaruit worden na het seizoen ingevuld voor SOVON.

We kunnen dan straks precies zien hoeveel elke valk heeft gebroed bijvoorbeeld, hoelang de eitjes bloot lagen en wanneer de eieren uitkomen. Iedereen mag eraan meedoen.

 

klik op de afbeelding hieronder voor het filmpje van zondagmiddag

 

Filmpje: Man probeert te broeden


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs