Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
V met kuikens, net gevoerd, staart hangt nog uit de snavel...

Door Renée

Vraag en aanbod

Renée | donderdag 18 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 643x

De vraag van de kuikens: “Wij willen warmte en eten!“ Het aanbod van Vrouw bosuil: “Kruip maar onder mijn vleugels en doe je snavel open als ik het voer aanbied!“
Tabel aantal en soort prooien per tijdvak

Vraag naar voedsel

We horen de kuikens regelmatig piepen, bedelen om voedsel. Tijdens het voeren maakt Vrouw bosuil (V) geluidjes tijdens het aanbieden van de stukjes muis of vogel. Totdat de oogjes van de kuikens open zijn, zal Vrouw bosuil het voer tegen de snaveltjes aandrukken, zodat de kuikens weten dat ze kunnen eten. Die stukjes worden steeds groter. Er gaan inmiddels al (bijna) hele muizen naar binnen. Dit is goed te zien in de clip: Voorgekauwd. Het past maar net, maar door een luchtgat in hun tong kunnen ze tijdens het doorslikken van het voedsel (wat soms best even duurt) toch ademen.

 

Aanbod van voedsel

Man bosuil (M) doet goed zijn best en zodoende lag er afgelopen dagen een flinke voorraad prooien in de (koel)kast. Doordat Vrouw bosuil ook overdag voert wordt de voorraad wel steeds kleiner. De voorraad wordt alleen ‘s nachts aangevuld, want bosuilen jagen alleen als het donker is. In de tabel hierboven is te zien wanneer Man bosuil welke prooi brengt (gegevens van 6-2-'21 t/m 12-3-'21).

De meeste prooien werden tot nu toe gebracht tussen 5:00 - 6:00 (13) gevolgd door tijdvak 22:00 - 23:00 (11). De muizen met een lange staart (= WAM - Ware muis, zoals o.a. bosmuis) zijn de meest gevangen prooien (58). Een muis met een korte staart (= WOM - Woelmuis) wordt ook regelmatig de kast in gebracht (29) en als de muizen niet thuis zijn, dan brengt Man bosuil ook regelmatig een vogeltje (16). Het moment dat Man bosuil een prooi de kast in brengt voor Vrouw bosuil en de kuikens noemen we een ProoiOverdracht (= PO).

Nog een paar nachtjes en dan laat Vrouw bosuil de kuikens ‘s nachts wat langer alleen om mee te gaan jagen. De kuikens hebben straks genoeg aan 2 à 3 prooien per nacht per kuiken. Voorlopig brengt het mannetje in zijn eentje al gemiddeld 6 prooien per nacht, dus het aanbod is in ieder geval voldoende voor de vraag. 

 

Vragen staat vrij

Veel “stille“ kijkers genieten van de beelden van deze bosuilenfamilie. Soms waagt een “stille“ kijker zich even in de chat (= CH - het ClubHuis) om een vraag te stellen. Veel van de vragen worden daar door medeclubhuisbezoekers en/of de Moderators beantwoord. Af en toe blijft die voorheen “stille“ kijker dan toch langer hangen dan in eerste instantie de bedoeling was, of hij/zij komt regelmatig even terug om mee te kletsen over een prooi, over een mooie voedering, maar toch vooral om samen te genieten van de beelden. 

Ook de knop “? vraag“ wordt gevonden door veel kijkers. Team Bosuil krijgt regelmatig vragen binnen over deze familie bosuil. Voor antwoorden op Veelgestelde vragen klik hier.

Laatst kwam een vraag binnen van twee enthousiaste jonge kijkers die samen bezig zijn met een presentatie over de bosuil voor school. Aidan (8) en Ryan (12) zijn broers met veel interesse voor de natuur en met name de bosuil. Zij willen graag hun presentatie met de kijkers delen. Hieronder alvast een klein voorproefje van wat ze tot nu toe gemaakt hebben.

 

Kijk, durf te vragen en geniet!

Renée

Voorproefje presentatie Aidan en Ryan

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs