Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Verslag van de negende week

Margot de Kam | zaterdag 2 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 726x

Samenvatting van 26 april tot 2 mei, vanuit de gegevens en waarnemingen van OZ. Deze week is het verslag gemaakt door Eleonora’s valk. De Mortelslechtvalkkuikens groeien prima. Drie van hen zijn vandaag (2 mei) 10 dagen oud en het vierde brusje (broer of zusje) is 9 dagen oud.

Tuimelaartjes met volle kroppen

De witte bolletjes zijn intussen veranderd in witgrijze tuimelaartjes. Gaandeweg ging het voeren afgelopen week steeds efficiënter en inmiddels draaien ze hun kop met opengesperde snavel al piepend snel in de richting van de voerende ouder. Bovenstaande grafiek, gemaakt op basis van de gegevens uit het OZ-sheet laat zien dat vrouw verreweg het meeste voert. Onze man Slechtvalk kennende, zou hij best wel meer willen voeren en zijn tijd komt nog wel als de kuikens groter worden. Alle 4 de kuikens krijgen voldoende te eten. Er zijn mooie clips gemaakt deze week van het voeren: Specht als ontbijt , Nieuwe camera , Eten in overvloed , Vier op een rij (waarbij vrouw de man ‘om eten stuurt’ en hij een kwartier later terugkomt met een prooi).

 

Prooiaanvoer

Man zorgt voornamelijk voor de prooiaanvoer, een enkele keer kwam vrouw met een duif – of een stuk daarvan aanvliegen. Onder de prooien die tussen 26 april en 2 mei naar de kast gebracht zijn: 1 Specht, minstens 8 niet nader gedefinieerde vogel(tjes), 3 spreeuwen, een geel vogeltje, 2 lijsters/merels, 2 (Kool)meesjes, 1 Kievit, 9 restprooien en tot en met vandaag 2 mei: slechts 3 keer duif(rest). Naarmate de kuikens groeien worden er vanzelf meer en/of grotere prooivogels aangevoerd.

 

De rui

Zowel man als vrouw zijn in de rui. Bij Slechtvalken gebeurt dat eens per jaar, daarbij worden alle oude veren vervangen door nieuwe. Je ziet nu regelmatig zowel bij man als vrouw losse donsveertjes uit hun normaal zo strakke verenpak steken. Tijdens het veelvuldige poetsen, wordt regelmatig een van de kuikens meegepoetst. Meer lezen over de rui? Zie Margootjes zeer informatief blogje (van een vorig BDL seizoen).

 

Deinen op een witgrijs kuikenbergje en miniflatsjes

Na minder dan een week pasten de 4 kuikens al niet meer onder man zijn veren, hoezeer hij probeerde ‘op zijn vleugels te staan’. Nu probeert hij het niet meer, hij gaat gewoon lekker bij ze zitten zoveel als hij kan. Als vrouw terug is van ‘even de vleugels strekken’ of van een hap eten, lukt het haar ’s avonds nog nèt om – staand op haar vleugels- de kuikens vrijwel helemaal onder zich te wurmen. De hele nacht deint ze op en neer; soms schuifelt een van de kuikens achterwaarts onder haar borstveren vandaan en lanceert een steeds verder rijkend ‘miniflatsje’. Zie filmpje Shit


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs