Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Van de achtergrond naar de spotlight

Bernice Goffin | maandag 13 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1177x

Wat er ook in nestkast 2 gebeurde: in nestkast 1 gebeurde het eerst. Nestkast 2 was voor velen dan ook enigszins op de achtergrond. Nu de jongen in nestkast 1 zijn uitgevlogen, staat nestkast 2 echter vol in de spotlight! Maar hoe lang nog?
Links het jong en rechts de volwassen koolmees. Foto van Shutterstock.

Het afscheid nadert

De kuikens in nestkast 2 zien er al volgroeid uit en ik verwacht dan ook dat het uitvliegen voor hen niet lang meer zal duren. Houdt de nestkast dus goed in de gaten de komende dagen! Vooral in de ochtend is de kans op uitvliegen het grootst. De ouders in nestkast 2 verdienen trouwens wel een dikke pluim: eerst hebben ze het lef om een spreeuwenkast te kraken en vervolgens brengen ze hier maar liefst ácht gezonde jongen in groot! Een betere start kunnen de kleintjes niet krijgen.

 

Onze jongen op de voedertafelcam?

Misschien hoeven we nog nét niet helemaal afscheid te nemen van onze jongen: het kan namelijk zomaar dat ze zich op de voedertafelcam laten zien de komende weken! In de tuin van Peter vliegen elk jaar vele jonge koolmeesjes uit en we zullen ‘onze’ meesjes dus niet kunnen onderscheiden in die wirwar van fladderende jongen, maar het blijft een leuk idee dat ‘onze’ jongen daar zomaar wel eens in beeld kunnen zijn. Overigens zijn de jonge koolmezen wel te onderscheiden van de volwassenen. Kijk maar eens naar de foto's in dit blog: een jonge mees heeft wat fletsere kleuren en de gelige wang (spierwit bij volwassen koolmezen) is niet geheel door zwart omgeven.

 

Mijn afscheid *snik*

Voor de jonge meesjes duurt het dus nog enkele dagen, maar voor mij is het helaas al wel tijd om afscheid te nemen als weblogger bij de koolmees (bij de kerkuil ben ik nog wel te vinden, daar begint de echte drukte pas net!). Hopelijk hebben jullie mijn blogs met plezier gelezen en heb ik jullie ook wat kunnen bijleren over de koolmees, een ‘doodgewoon’ vogeltje die eigenlijk helemaal niet zo gewoon blijkt te zijn, maar juist hardstikke bijzonder! Ik heb het echt geweldig gevonden om te kunnen schrijven over deze prachtige druktemakertjes en hoop dit in volgende jaren dan ook zeker weer te kunnen doen. De andere webloggers zullen deze week verdere afsluiting geven van een, naar mijn mening, meesterlijk Beleef de Lente koolmezenseizoen!

Koolmeesjong. Wat een dotje! Foto door Annie Keizer.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs