naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden

Voedertafel

Gratis lesmateriaal en lestips

Stuur een filmptip in
Iets leuks gezien? Laat het ons weten!

Om een tip in te kunnen sturen moet u ingelogd zijn, want we willen u graag vermelden als instuurder van de tip.

Inloggen Account aanmaken

Stel een vraag
Heeft u een vraag over de voedertafel, die niet beantwoord is in de veelgestelde vragen? Stuur ons een bericht en wij zullen uw vraag beantwoorden.

Om een vraag te kunnen stellen moet u ingelogd zijn, want we willen u het antwoord op de vraag mailen.

Inloggen Account aanmaken

Praat mee in het clubhuis
Vindt u het leuk om met andere Beleef de Lente kijkers te praten over de Voedertafel? Chat dan mee in het clubhuis.

Inloggen Account aanmaken

Rust

Roos Tol

18.07.19 Het lijkt wel of de vogels ons alvast willen laten wennen aan het afscheid van de camera’s, zo rustig is het overal. De kuikens het nest uit. Komen af en toe nog even langs, voor een hapje – nee jong, doe het nu maar zelf - of een slaapje. Gelukkig nemen ze geen vuile was mee naar huis…

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs voedertafel

ik heb altijd gehoord dat pinda's slecht zijn voor jonge vogeltjes .maar zie op de voedertafel nog steeds pinda's in het korfje

 

Pinda's zijn inderdaad slecht voor de meeste jonge vogels, ze hangen er eigenlijk om de ouders een ruggesteuntje te geven, die kunnen in deze drukke periode wel iets extra's gebruiken.

Vaak zie je de mezen dan ook bij de voedertafel zitten, echter als je de beelden bij de nestkasten goed observeert, dan zul je zien dat de pinda's nooit aan de kuikens gevoerd worden. De oudervogels weten instinctmatig wat goed is voor hun kroost. Ook kun je dan zien, dat hier de pinda's in een fijnmazige koker zitten, dus kunnen er geen hele pinda's meegenomen worden en moeten ze stuk gepikt worden.

Vroeger ontraadde men het voeren in het voorjaar, maar door onder andere de beelden die hier getoond worden, heeft men zijn mening bijgesteld.

Meer over het bijvoeren van vogels: Vogels voeren

 

Deze vraag is gesteld door Beerhak.

Veelgestelde vragen over de voedertafel

Vogels en een eekhoorn

Bij deze voerplek zagen we: grote bonte specht, groene specht, koolmees, pimpelmees, merel, holenduif, vink, keep en... een eekhoorn. Wil jij ook vogels in je tuin herkennen? Volg de online cursus!

Lees meer

Natuurlijk voedsel

Bewoner Peter biedt op deze voedertafel divers voer aan. Tips over goed voeren, welke vogels wat eten, wanneer u het beste bijvoert en hoe u het vogelvoer aanbiedt, hebben we tips op een rij gezet.

Lees meer

Vogelparadijs

Deze voedertafel staat bij Peter, die zijn erf heeft omgetoverd tot een vogelparadijs. Er hangen ruim 50 nestkasten en hij voert de vogels jaarrond met divers voer. Creëer jij je eigen vogelparadijs?

Lees meer

 

Lesbrief voor PO: Onderzoek verschillende snavels en voor welk voedsel ze geschikt zijn

Download de lesbrief

Gratis online cursus tuinvogels

In deze nieuwe gratis online beginnerscursus leert u in tien lessen tuinvogels en hun geluiden herkenne. Van huismus tot kramsvogel en van koolmees tot zanglijster. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes om te leren kijken en te genieten van vogels in uw tuin.

Ja, ik doe mee met de gratis cursus

Vogels voeren

Welke vogel eet wat? Welke vogel eet wat wanneer? Vogelbescherming heeft ongeveer alles over het bijvoeren van vogels op een rij gezet. Ook tijdens de lente en de zomer kunt u voeren.

Lees verder

Mijn tuin een vogelparadijs

Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke tuinvogels in de buurt leven. Ontvang dan makkelijke en praktische tuintips voor die vogels.

Doe de postcode vogelcheck