Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Toch weer een ei kapot in Amsterdam

Margot de Kam | donderdag 4 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 95x

Vanmiddag zagen we dat er een ei kapot is. Vrouw heeft het deels opgegeten.
Vrouw stopte de lege dop weer onder zich

Het ligt niet aan het broeden

Ja het is echt jammer dat er nog een ei stuk is. Dat vrouw het deels of later helemaal opeet is normaal. Het is noodzaak wegens de hygiëne. Het vocht moet niet de andere eieren vervuilen. Dat doet ze heel netjes.

Ook het steeds draaien en keren van de eieren doet ze goed, niet alleen om de eieren in de juiste positie te leggen, het keren voorkomt ook dat de embryo’s aan de vliezen blijven kleven.

Hoe ontzettend voorzichtig ze dat doen konden we zien aan het eerste kapotte ei. Daar hebben beide valken samen nog een hele dag op gebroed, met draaien en keren en al, en nog was de dop niet verpulverd. Nu stopte Vrouw de lege dop weer onder zich.

Man was aanwezig. Hij komt heel regelmatig op het rooster. Hij brengt soms een prooitje, maar dat wil Vrouw ook vaak niet bij de kast. Kan allemaal rovers aantrekken. In ieder geval is hij stand by om alles in de gaten te houden en eventueel het broeden over te nemen. Wat ook wel gebeurt hoor, hij mag wel broeden, wanneer Vrouw de vleugels wil strekken. Maar zij bepaalt wanneer.

 

Het ligt ook niet aan de kast

Sommige mensen opperen dat het aan de nestkast ligt, met name aan de steentjes. Wees gerust, dat is het niet. Over nestkasten geschikt voor slechtvalken en de inrichting daarvan is door deskundigen goed nagedacht.

Eerst al is gekeken naar de rotsachtige gebieden waar slechtvalken van oudsher broeden, een stukje rots, met wat grind, dat hebben ze het liefst. Het is ook het meest hygiënisch. Als er kuikens zijn wordt de kast snel vies en op deze ondergrond drogen resten uit. Net als dat het regen doorlaat, de bodem moet geen vocht vasthouden. De afgelopen decennia zijn er vele jonge slechtvalken uitgevlogen uit dergelijke kasten, met zo’n ondergrond.

Ook de diepte van deze kast is geen probleem. Hooguit heeft de broedende valk wat minder zicht op wat er buiten gebeurt. Maar we hebben kunnen zien dat de ouders heel voorzichtig vanaf de zijkant er in springen, zonder de eitjes te raken.

Er zijn uit deze nestkast in 2021 en 2022 gezonde jongen uitgevlogen.

Zie ook blog: Nestkastje Nestje Eitje

 

Wat is het dan?

Nogmaals we weten het niet. De eischaal is niet sterk genoeg gevormd. Dat kan meerdere oorzaken hebben, zie ook blog: Het ei van Amsterdam.

Fingers crossed voor de andere twee eieren, misschien zijn die wel sterk genoeg. Vorig jaar ging het met alle eieren mis, dat hoeft niet per sé weer zo te zijn. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs