Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Het ei van Amsterdam…

Margot de Kam | zaterdag 22 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 311x

Het is een drama bij de slechtvalken op het Rijksmuseum. Er zijn in twee legsels 7 eieren gelegd, en 6 gingen al kapot. Helaas is er nu nog maar één ei over in Amsterdam. Waarom?
embryo dag 11, © https://falcoperegrinus.nl

Mogelijke oorzaken van kapotte eischalen

Aan het kapot gaan van de eischalen kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen. Ten eerste kan er calciumgebrek zijn, pesticiden kunnen ook een rol spelen, zoals in de DDT-crisis, en er kan in het etmaal dat het ei zich in de schaalklier bevindt zodanige verstoring zijn, dat de schaal zich niet goed vormt. Verder kan tijdens het broeden verstoring, door mensen of andere slechtvalken optreden waardoor een ei (per ongeluk) zo hard door de kast geschopt wordt dat het breekt.

 

Voeding

Het voedselaanbod is goed en vooral ook gevarieerd, ook voor de slechtvalken in Amsterdam. Of pesticiden hier als oorzaak kunnen spelen is onbekend.

 

Verstoring

Er is vorige maand verstoring door andere slechtvalken geweest. Ook gisteren zagen we een onbekende vrouwelijke slechtvalk op rooster. V maakte wel lawaai uit de kast, waarop de vreemdeling vertrok, maar ze bleef op de eitjes liggen. In de Mortel zagen we in 2017 ook een kapotte eischaal, waarbij het ei aan de moeder VV geplakt bleef. Ook dat ei werd al bijna twee weken bebroed. En daar was steeds onrust door andere slechtvalken.

 

Onhandigheid

Slechtvalken zijn uiterst zorgvuldig met hun eitjes. Dat zien we ook telkens als ze van de hoge drempel de kast in moeten duiken. Het gehussel over de steentjes is juist nodig, om verkleving van het embryo te voorkomen. Een normaal slechtvalkenei heeft een stevige en flexibele schaal en kan hiertegen. Mogelijk was het ei al wat aan de borst van V aan het plakken toen ze gisteravond met de vleugels steunde om in balans te blijven…

 

Opeten

Het vrouwtje at in de nacht de inhoud van het ei al leeg. Of er al een goed embryo in ontwikkeling was konden we niet zien. Eitjes die kapot zijn en eierschalen worden vrijwel altijd opgegeten door de ouders. Mogelijk doen ze dit om geen voedingsstoffen te verspillen. Een andere reden is om het nest schoon te houden en te vrijwaren voor rovers, zoals de eksters en meeuwen die zich soms dichtbij het nest wagen.

 

Conclusies

Zijn er weer niet met zekerheid te stellen. De natuur is mooi, maar hard en niet alles is 100% verklaarbaar.

Het is heel erg jammer voor dit mooie koppel, heel hard hopen dat het laatste ei het redt.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs