Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Nog één ei over in Amsterdam

Margot de Kam | dinsdag 16 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 93x

Nee he, toch weer een ei met een gat er in vanmorgen.
Man kwam kijken

Update 18 april

9:00

Het schaaltje van het kapotte ei is vannacht helemaal gebroken, Vrouw heeft de lege schaal verpulverd. Het andere ei is nog heel.

Update 17 april

18:15

Vrouw broedt weer, het ei met gat ziet er nog net zo uit, ze heeft het weer onder zich met het hele ei.

15:15

Man heeft het broeden overgenomen. Hij heeft het ei met het gat en het andere ei weer onder zich geschoven.

10:45

Vrouw heeft het kapotte ei én het hele ei nog steeds onder zich.

 

Wat gebeurde er?

Tja, helaas, toch weer een ei kapot. Weer wilde Vrouw gisteren de eieren niet alleen laten. Man mocht alleen in de ochtend broeden. Vrouw deed weer een marathonsessie zei waarnemer Knuffeltje al.

Vanmorgen om half negen zagen we een ei met een gat. Vrouw at het vocht eruit, en er liep ook vocht uit wat Vrouw meteen weer opruimde.

De dop was zeker kleverig, want bleef aan de veren van Vrouw plakken.

Het is niet zeker of er wel een kuiken in ontwikkeling was. Vrouw deed de dop, die weer erg leeg klonk, weer onder zich. 

Man, altijd zorgzaam, kwam ook even kijken. Ze communiceren goed, hij zal het wel begrepen hebben.

 

Waarom?

De slechtvalken zijn uiterst zorgvuldig en voorzichtig met de eieren. Hoe komt het dan?

Het is niet waarschijnlijk dat het de man is die onvruchtbaar is. Ten eerste omdat dit een andere man is dan vorig jaar. En vorig jaar braken ook alle eitjes van dit vrouwtje. Een ei dat niet bevrucht is, heeft doorgaans wel een sterke schaal, maar komt nooit uit.

De eischaal is waarschijnlijk niet stevig genoeg geweest. Als een eischaal niet voldoende gevormd is, is het ook niet levensvatbaar.

 

Mogelijke oorzaken

Een eischaal die breekt soms door onvoldoende voedsel, of te weinig kalk. Maar er wordt goed en gevarieerd gegeten, Man brengt voldoende diverse prooitjes, Vrouw eet die buiten ons zicht op, maar komt regelmatig met volle krop terug.

Ook een infectie kan een oorzaak zijn, maar dat dit twee jaar achter elkaar gebeurt is vreemd. Een eerder doorgemaakte infectie kan wel tot onvruchtbaarheid leiden. Maar dan is eileg niet mogelijk.

Een andere oorzaak kan in het milieu liggen, gif of pesticiden. Zoals in het verleden de DDT. Maar dan zouden we dit beeld bij meerdere slechtvalken in de omgeving moeten zien. Dat is niet het geval.

Dan is nog een mogelijke oorzaak dat het ei onvoldoende tijd in de schaalklier of het traject daarvoor heeft doorgebracht. Ergens in de aanmaak kan het misgegaan zijn. Zie ook blog Zou er een ei komen?

Te snelle leg wordt vaak verooraakt door stress. Inmiddels weten we dat er onrust door andere slechtvalken in het territorium is. Er was een vreemde man valk op het rooster, al twee keer. Man zagen we er al een paar keer snel achteraan gaan. Ook vrouw is al eens achter een derde aan gegaan. Zie ook blog Boze valken.

 

We kunnnen nooit helemaal zeker zijn van de oorzaak, we kunnen de eieren nu eenmaal niet onderzoeken. Er is nog één ei over, dat wordt al 3 weken bebroed, zou dat ei uitkomen?

Ei dop plakt aan de veren van Vrouw

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs