Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Zou er een ei komen?

Margot de Kam | dinsdag 12 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 76x

Niets is zeker in het leven en we hopen allemaal heel erg op een voorspoedig seizoen voor de slechtvalken van de Mortel. Als er een ei komt, hoe wordt zo'n eitje dan precies gevormd?
Man BUS op het dak, jonge slechtvalk vliegt langs, hij heeft haar weggejaagd

We hebben een paar keer een paring gezien, dat is natuurlijk sowieso nodig om een eicel bevrucht te krijgen. Slechtvalken paren veelvuldig, maar niet altijd voor de camera in ons beeld.

We noemen ze BUS en 4NL naar hun ringcodes.

Man BUS zorgt goed voor vrouw 4NL. Hij komt steeds met prooi voor haar, zodat ze lekker gevarieerd eet. Rust in de omgeving is ook heel belangrijk om tot de vorming van gezonde eieren te komen. We zien vrouw 4NL veel rusten, en zich nestelen in haar kast. 

Man BUS houdt heel goed de omgeving in de gaten, en verjaagde zelfs een jonge vrouwelijke valk van de week. Dappere man hoor, de vrouwtjes zijn veel groter en sterker.

 

Rijping van de eicellen in de eierstok

Hormonen zorgen dat de voortplantingsorganen gaan groeien en eicellen gaan rijpen bij het vrouwtje. Dit gebeurt tijdens de weken van hofmakerij. De aanmaak van die hormonen gebeurt als alle omstandigheden gunstig zijn: voldoende voedsel, een goede paarband en geen stress door concurrerende valken zijn noodzakelijk.

De rijping van zo'n eicel, -dooier met celkern-, in de eierstok duurt een paar dagen. Er liggen een paar eicellen achter elkaar klaar om te gaan rijpen. De celletjes groeien in verschillende stadia. Als de eerste eicel genoeg is gegroeid volgt de eisprong. De volgende cel gaat dan verder uitgroeien.

 

In de eileider

De rijpe eicel schiet de eileider in waar de bevruchting plaatsvindt. Door de alle paringen zijn daar al vele zaadcellen aanwezig. Eén zaadcel versmelt met de eicelkern.

De dooier van de cel is de voeding voor het straks groeiende kuikentje. In de eileider worden eiwitten en mineralen toegevoegd en vliezen. Het groeit en begint vorm te krijgen. Dit hele proces in de eileider duurt enkele uren.

 

In de schaalklier

Het bevruchte ei gaat dan de schaalklier in. Daar verblijft het ongeveer 24 uur. Het groeit daar dubbel zo groot doordat er vocht bijkomt. Dan wordt de schaal gevormd: door steeds nieuwe kalklaagjes wordt de schaal dikker en steviger. 

Ook de kleur wordt toegevoegd. Het ei wordt steenrood, maar in heel diverse kleurschakeringen. Lichter, donkerder, gevlekt of gespikkeld, kan allemaal.

Als het klaar is glijdt het ei door het geboortekanaal. Het komt in het voorportaal van de cloaca: de plas- en poepbuis eindigen ook in deze ruimte voor de uitgang. 

En dan wordt het uitgedreven. Vaak kunnen we dat zien door een 'kwispel' van de staart. 

 

Hopelijk gaan we het spoedig zien!

 

 

Vrouw 4NL rust in de kast

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs