Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Boze valken

Margot de Kam | dinsdag 9 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 163x

Hoe kunnen we zien dat slechtvalken boos zijn, en op wie zijn ze boos dan? Een klein beetje slechtvalkentaal in de praktijk.
Vreemde man met ring

De slechtvalken zijn nooit boos op hun partner, het boos zijn is altijd dreigen naar vreemden, andere slechtvalken in het territorium. We kunnen dat horen én zien, de lichaamstaal is ook heel belangrijk.

 

Er was een vreemde op het rooster

Er was zaterdagmiddag een vreemde man kort op het rooster, met één ring. (De huidige Man is ongeringd). Vrouw zat op de eieren en reageerde nauwelijks. Logisch, want ze wil geen gedoe bij de eieren in de buurt. En mannen vechten met mannen en vrouwen met vrouwen. Ieder met iemand van eigen maat. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit, dat áls de partner verslagen zou worden, de achterblijvende valk met de overwinnaar verder moet leven.

Dat neemt niet weg dat er al een paarband is, zeker nu, met broedsel. Dus zal Vrouw ook vreemde mannen vertellen dat ze niet welkom zijn. Zoals gezegd was de vreemde man zaterdag dichtbij de eieren, daarom hield Vrouw zich rustig. Man zagen we al een aantal keer plots de kast uitschieten. Die moet de vreemde man wel verjagen.

 

Chuppen

Is een geluid dat de slechtvalken vaak maken. Het klinkt alleen anders tegen de partner of de kuikens dan wanneer dit geluid naar derden is gericht. Dan is het een hoger en veel sneller uitgestoten chup.

 

Wailen

Is een ander geluid, het is langgerekter. Wailen doen ze alleen onderling, naar hun eigen partner of naar hun jongen. Het geluid heeft ook verschillende klanken en betekenissen. Het wordt gebruikt bij prooi-overdrachten, soms als korte 'mededeling', en als bedelroep van vrouw of jong, voor en tijdens paringen door de vrouw, en ook als alarmroep.

 

Bodylanguage

Heel belangrijk is om naast het geluid te horen ook de lichaamstaal te zien. Als ze dreigen buigen ze hun lichaam voorover, ze maken zich groot en breed, soms bewegend met de vleugels en ze draaien kleine stukjes naar links en rechts terwijl ze soms een klauw iets opheffen. Ze staan als het ware te stampvoeten. Dreigend als in : Pas op! Elk moment kan ik naar jou toevliegen!

 

Luid snel chuppen én stampvoeten betekent dat er een derde in het territorium is. In onderstaand filmpje horen we een kekkende alarm-wail van Vrouw, waarna Man heel snel de kast uitvliegt. Later zien en horen we een dreigende, stampvoetende, en luid snel chuppende, -dus scheldende, Vrouw op het rooster. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs