Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Liveblog Voortgang Jonge Slechtvalken

Margot de Kam | woensdag 9 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 474x

In dit liveblog dagelijks verslag in woord en beeld. Hoe gaat het nu verder met de jongen, en wat moeten ze leren ? Ze blijven voorlopig op de toren wonen, dus we verwachten hen regelmatig te zien spelen en vliegen.

Een liveblog. Het laatste nieuws komt steeds bovenaan. Van onder naar boven lezen geeft een compleet verslag. Op de blauwgekleurde tekst klikken of tikken geeft een afbeelding.

De slechtvalkjongen worden HSK, de oudste, en HSV genoemd. Naar de letters op hun ringen.

Hun verenkleed is bruin en blond, dat van de ouders grijs en wit. De jongen hebben verticale streepjes op de buik, de ouders horizontale.

Updates

zondag 13 juni 52 en 50 dagen oud

Dit liveblog is gesloten. We gaan verder in liveblog vliegles.

15:00

We hebben prachtig vliegspel en weer tikkertje gezien boven het dak. Man slechtvalk ging steeds in en uit de kast. Voor binding. Maar hij speelt ook met zijn jongens en daagt ze uit. 1 van de jongen ging bij de kast zitten. 

14:00

We zagen de jongen  tussen de middag door de lucht buitelen. Ze deden het tikspel. Hun vader kwam weer even naar de kast.

9:30-11:30

Spotter Kuiko maakte een verslag van ter plekke.

Na half 10 waren de jongen op dak. Hun moeder bracht duifHSK was er meteen bij. hij ging eten en plukken. Zijn broer HSV is naar de stellage op de 3e ring verhuisd. HSK en zijn moeder werden daarna op de dakrand gezien. Ze zaten daar met nog een verse duif. En man slechtvalk ging zijn kast nog eens claimen.

8:00

Om half 5 zat man slechtvalk al op het hek op dak. Vrouw slechtvalk had bij de kast geslapen, ging even naar binnen, en schraapte in het grind. Man deed dit gisteren ook. Niet vast voor het volgende legsel, maar om hun binding met de kast te versterken. De jongen werden door buurvrouw Karin vroeg op de lagere ringen gezien. 1 op de eerste, de ander op de tweede. Die had een prooi.

 

↓ zaterdag 12 juni 51 en 49 dagen oud ↓

0:00

Vrouw slechtvalk kwam voor de nacht op het rooster.

23:00

Net voor donker zag Karin nog 1 jong, op de tweede ring nu.

21:45

Man slechtvalk werd mooi ingezoomd op dak. Hij vloog om 21:28 weg. De jongen zaten nog altijd op de eerste ring. Buurvrouw Karin stuurde nog een kort filmpje.

19:45

Nog 1 jong in beeld op de eerste ring. En 1 slechtvalk op dak.

19:30

Karin stuurde een filmpje van de jongen op de eerste ring. Man slechtvalk vloog weg uit de kast. De jongen riepen even en man slechtvalk kwam kort terug naar de kast. We hoorden een jong vlakbij vliegen, maar kregen hem niet in beeld.

19:10

Man slechtvalk kwam naar de kast. Via de refreshcams was te zien dat hij een kuil maakte. Dit gedrag heeft te maken met binding, het is zijn kast, het centrum van zijn territorium. De jongen zitten nog steeds op de eerste ring, meldde buurvrouw Karin.

18:30

R(uud)PNL die ter plekke was vanmiddag stuurde nog een foto van dat hij onder de toren stond. Wat een indrukwekkende hoogte!

18:15

Er zaten twee valken op dak. Vrouw met prooi vertrok. Karin zag de jongen op de eerste ring.

17:30

Karin meldt: er is er 1 op de eerste, de onderste, ring aan het oefenen. Hij rent van links... Naar rechts. 

15:45

Er zit een ouder op de ventilatiekast die 'de koektrommel' wordt genoemd, die hangt onder de eerste ring. Karin maakte de foto, bekeken door de scoop.

15:20

Ze waren even te horen, de jongen. We zagen de schaduw van een ouder overvliegen. Daar roepen de jongen dan meteen naar.

15:15

Ze zijn weer buiten ieders beeld. Martin heeft met de roostercam de ringen afgezocht. Ook ter plekke zijn ze niet in beeld. We kunnen concluderen dat ze wel kunnen vliegen, maar dat vooral het hoogte maken, nog veel energie kost. Na elk vluchtje rusten ze lang en vaak op lagere ringen. 

14:35

Ze zitten weer samen op de 1e ring.

14:30

RPNL meldt dat er één naar de tweede ring is verhuisd en uit beeld gehuppeld. De ander zit nog op de eerste ring op de rand....Te eten, meldt Karin. 

14:15

Bericht uit de chat van RPNL, hij is ter plekke: jong op de eerste ring. Buurvrouw Karin stuurde een foto. Hij zit op de rand, zogenaamd op de hoek van de ring, daar waar de toren een hoek heeft. Even later werd op het hek de tweede gezien. De broers blijven bij elkaar.

13:00

Ze vliegen rond. Man slechtvalk dook van dak. Eén jong vloog direct op en kwam naar de kast. Even later vlogen beide jongen bij de vierde ring.

11:00

In alle vroegte vloog een duif weg van achter de kast.

De jongen zijn al de hele ochtend op de onderste ring. Gelukkig kan Martin de cams zo bedienen dat ze in beeld komen. Om 11:00 liepen ze weer even door, maar ze werden een paar meter verderop gevonden. Het bleek dat ze een stukje prooi hadden. HSK mantelde erover: de vleugels erom heen. het is van mij!. Maar HSV wist het toch af te pakken. Ze liepen beiden weer uit beeld.

↑ zaterdag 12 juni 51 en 49 dagen oud ↑

 

vrijdag 11 juni 50 en 48 dagen oud

22:00

Vrouw slechtvalk vertrok, maakte een rondje, kwam terug, en ging toen weer. Ze gaat op een veilige plek op de toren overnachten nadat ze alles voor donker heeft overzien.

21:45

Martin, de cambeheerder zocht de toren af en vond vrouw slechtvalk in de kleine antenne op dak.

21:25

De slechtvalk op achterrand dak dook naar beneden, zeker een ouder, aan de duik te zien.

21:00

Er vloog een jong over dak. Waarna een valk op de achterste dakrand werd gezien.

20:30

Er vloog een slechtvalk uit de antenne.

19:30

Er werd ingezoomd op HSV op de stellage op de derde ring, onder de kast. Hij rekte zich mooi uit. Hij verdween uit beeld. Kort daarna weer een koppie om de hoek.

17:15

Ze zijn er wel. De jongen waren even laag, op een lagere ring van de toren, te horen. Een ouder vloog even langs. Ondertussen genieten we van de prachtige omgeving en wolkenluchten. Op de refreshcams van VWGGemert is de Snelle Loop te zien. De Morteltoren staat op de Grotelse heide, een heel mooi natuurgebied. Het is een paradijs voor de slechtvalken: Geen verkeer, weinig mensen, een kunstmatige berg met rondom uitzicht, en volop prooi.

14:30

Tussen de middag vloog een jong boven het dak. Later vloog zijn moeder uit de kleine antenne. Toen hoorden we een jong roepen, waarschijnlijk op de derde ring, ergens onder de kast.

12:00

Er was een storing vanmorgen. 

Vanmorgen om 6 uur zag buurvrouw Karin een slechtvalk op het hek van de eerste ring.

↑ vrijdag 11 juni       50 en 48 dagen oud ↑

 

↓ donderdag 10 juni 49 en 47 dagen oud ↓

Helemaal onderaan blog een nieuw filmpje van het tikkertje spelen gisterochtend vroeg.

21:30

Eén van de jongen kwam op rooster. Hij vloog na een paar minuten naar een lagere ring.

21:15

Er zit een jong een paar meter van de kast. Het is te zien op de refreshcams van VWGGemert. Buurvrouw Karin stuurde een foto van de buitenkant van hem, gezien door de scoop. En zijn vader zit op de onderste ring.

20:30

De cam zoomde in op HSV op de derde ring.Hij liet zijn ring zien. Een stukje verderop lag de prooirest van de duif. Buurvrouw Karin zag een slechtvalk in de kleine antenne op dak en het jong op de derde ring, onder de schotelstellage links, een paar meter verder dan waar hij al zat. Even later was hij daar uit beeld.

18:30

De duif werd gebracht op de derde ring.

16:30

Martin van de vogelwerkgroep Gemert, zocht met de cam en vond de jongen op de derde ring.

15:30

Man vertrok van hek en vrouw met duif van de rand. We zagen hen kort vliegen voor de toren langs. We konden de jongen ergens op de toren horen roepen.

15:00

Er was heel even een vliegmoment van een jong. Onderwijl heeft de moeder (V) een duif gehaald en zit te plukken. De vader (M) houdt toezicht vanaf het hek.

11:00

Heel in de vroegte zijn de jongen alleen even in de verte gehoord. Rond 9 uur was er een jong naast de kast. Heeft daar even liggen rusten en vertrok weer. Daarna zat er 1 een tijdje op hek op dak. En in de antenne.

↑ donderdag 10 juni 49 en 47 dagen oud ↑ 

↓ woensdag 9 juni 48 en 46 dagen oud ↓

22:35

De ouder slechtvalk is uit de antenne vertrokken.

21:50

HSV is van de derde ring naar de eerste ring gevlogen. Hij is daar samen met zijn broer. Ze zijn graag samen voor de nacht. Buurvrouw Karin stuurde dit korte filmpje.

21:45

Martin van VWG zocht met de camera de toren af en vond HSV op de derde ring, de ring aan de toren onder de kast. Er werd mooi ingezoomd. Een ouder zit nog steeds in de antenne

20:30

Nog een foto van buurvrouw Karin van het jong op de onderste ring.

20:00

Nog steeds zit diezelfde slechtvalk in de antenne. De snelsten ter wereld zijn ook goed in rusten, energie sparen. Karin maakte een foto via de scoop. We zien het silhouet van waarschijnlijk een jonge slechtvalk op de eerste ring. De ouders zitten daar nooit, de jongen wel, op de randen.

19:00

De valk zit nog in de antenne. Buurvrouw Karin stuurde een foto hoe dat er vanaf de grond uit ziet. De valk zit in de hoogste antenne. Links achter. op de bovenste rechtse zijtak.

17:30

De cambestuurder zocht de toren af en vond een slechtvalk in de antenne, op nestcam.(dak nu)

16:25

Ze spelen en vliegen op dak en rond de toren. Spotter Kuiko deed verslag met foto's van ter plekke.

13:15

Ze zijn aanwezig. We kunnen ze soms horen en zien vliegen. Er zit er mooi één op het dak.

11:00

Ze kwamen naar de kast. En ernaast. Ze speelden er even. Slechtvalken groeien samen op, en kunnen het goed met elkaar vinden.

10:30

De jongen waren vroeg, om 5 uur kwam de eerste al naar het rooster. Zijn broer kwam om 6 uur erbij. even later vertrok één van het rooster. En de ander van de stellage op de derde ring. 

Het zijn mannetjes. Die zijn snelller in ontwikkeling dan de zwaardere vrouwtjes. Ze vlogen meteen tientallen meters van de toren en in de verte was hun tikspel te zien. Dit is alleen op bewegend beeld waar te nemen. Daarna bleven ze uit beeld. Martin, de cambestuurder van de Vogelwerkgroep Gemert heeft met de cams de toren afgezocht. Buurvrouw Karin, die onder de toren woont heeft ze ook nog niet gezien. We moeten geduldig wachten tot ze weer voor de cams verschijnen.

↑ ↑ ↑ Start Liveblog vanaf 9 juni 48 en 46 dagen oud  ↑ ↑ ↑

 

 

Wat kunnen we verwachten?

De jonge slechtvalken zijn nog vliegende kleuters. Zij moeten eerst goed leren hoogte maken, sturen en landen. 

De ouders dagen ze spelend, haast plagend, uit om mee te komen vliegen. Vaak met een stukje prooi in hun klauw. De eerste dagen komen ze maar enkele meters van de toren af. Maar ze gaan steeds beter hoogte maken. 

Dat is nog heel vermoeiend voor ze. Daarom rusten ze ook veel op de toren. Ze wonen er. Ze slapen in het begin nog graag samen, hopelijk komen ze nog 's nachts naar de kast. En ze worden voorlopig gevoerd, dat wil zeggen, voor hun eten wordt gezorgd. 

 

Leren vliegen is een spel

Als ze een beetje vliegen, beginnen de lessen met training van de klauwen aantikken in de lucht, en daarna op die manier prooi aanpakken. Ze leren direct vooral het hoogte maken en sturen, en het ondersteboven vliegen bij het tikspel. Het is prachtig om te zien hoe de jongen door de lucht buitelen, het is spelend leren.

We hopen dit schouwspel via de cams te kunnen zien. We zullen hopelijk ook informatie en beeld van mensen ter plekke krijgen.

Veel plezier met deze twee wondertjes.

Zie ook blog: Machtige vleugels

 

het tikkertje spelen


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs