Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Liveblog Vliegles

Margot de Kam | zondag 13 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 462x

De vlieglessen zijn nu echt begonnen. Beide jongen kunnen voldoende hoogte maken. Dagelijks verslag in woord en beeld van de jonge slechtvalken.
HSK

Een liveblog. Het laatste nieuws komt steeds bovenaan. Van onder naar boven lezen geeft een compleet verslag. Op de blauwgekleurde tekst klikken of tikken geeft een afbeelding.

zie ook liveblog voortgang jonge slechtvalken

De slechtvalkjongen worden HSK, de oudste, en HSV genoemd. Naar de letters op hun ringen.

Hun verenkleed is bruin en blond, dat van de ouders grijs en wit. De jongen hebben verticale streepjes op de buik, de ouders horizontale.

 

Updates

We hebben de laatste dagen kunnen beleven dat de jongen korte vluchtjes maken, vaak uitgelokt door een ouder. Ze komen hierbij een paar honderd meter van de toren en keren direct terug. Ze buitelen door de lucht in de verte en tikken elkaar aan. Er wordt ook rondom om de lagere ringen van de toren gevlogen. Het gaat al met behoorlijke snelheid. Landen lukt, maar niet altijd optimaal. Meestal zijn de broers in elkaars buurt. Er is altijd ergens op de toren een ouder aanwezig. Er wordt veel gerust, ook daarin zijn slechtvalken goed.

 

Updates:

zaterdag 19 juni 58 en 56 dagen oud

 filmpje dagsamenvatting

20:00

In de avond kwam vrouw slechtvalk op het rooster. Zo zag dat er ter plekke uit.

18:00

Twee jongen op de tweede ring. Om half zeven waren ze daar weg.

Een ouder zat op de 'koektrommel'. 

 

16:00

Kwart voor vier zag Karin 1 jong op de onderste ring nog steeds onverstoorbaar. De overige slechtvalken zag ze niet. Martin heeft met de cams de toren afgezocht en kreeg ook geen valk in beeld.

15:00

Er zat een slechtvalk in de grote antenne. Om 3 uur was deze weg. Nog wel een jong op de onderste ring, aldus buurvrouw Karin ter plekke. 

12:00-14:00

Zijn broer kwam er ook bij. Beiden hadden de krop vol, goed gegeten. Eén vertrok. Naar de onderste ring, zag buurvrouw Karin. De ander liep uit beeld, en bleek onder het rooster te liggen. Hij vertrok om kwart voor twee. Een ouder zat op achterkant dak.

5:30-11:30

Al heel vroeg zat man in de kast en een jong erboven. En er werd boven dak gevlogen. En door twee. Het jong bij de kast vloog weg.

HSK zat op de dakrand. En vloog mooi weg. En was even later terug Een ouder kwam bij de kast. En later weer een jong. Martin zoomde met de cam mooi in.

 ↑ zaterdag 19 juni 58 en 56 dagen oud ↑

 

↓ vrijdag 18 juni 57 en 55 dagen oud ↓

Filmpje dagsamenvatting

22:30 Karin meldt: jongen op eerste ring, ouder zat op koektrommel maar is net uit beeld. Zie filmpje dagsamenvatting.

21:00

HSK vloog naar beneden

20:00

HSK bleef een groot deel van de avond bij de kast. boven dak was prachtig zweven van een ouder te zien. De andere ouder op de koektrommel, en HSV op de eerste ring.

18:00

Er kwam na een stortbui een jong bij de kast. Het was HSK. Hij ging zijn veren poetsen. Het andere jong werd door buurvrouw Karin etend op de eerste ring gespot.

14:45

Martin van de Vogelwerkgroep bestuurde de cam en HSV kwam in beeld. Hij zat op de stellage op de derde ring.

13:15

De jongen waren luidkeels te horen, maar niet in beeld. Hun geluid leek van de lagere ringen te komen.  

12:00

Om kwart over zes zag buurvrouw Karin 1 op de onderste ring en 1 op de zijkant, vierde ring. In de loop van de ochtend waren ze af en toe vliegend te zien en te horen. Te ver weg om in stilstaand beeld te vatten.

  ↑ vrijdag 18 juni 57 en 55 dagen oud  ↑

 

 ↓ donderdag 17 juni, 56 en 54 dagen oud ↓

Filmpje dagsamenvatting

22:00

Buiten is nog 1 jong te zien op de onderste ring te zien en een ouder in de antenne.

21:00 

Op de onderste ring weer. Karin stuurde nog een filmpje. 

20:45

HSK kwam op dak zitten. Toen hij vertrok zag buurvrouw Karin 3 valken rond de toren vliegen. De de vierde valk vertrok ook: in dit filmpje.

20:00

Filmpje van het jong op de onderste ring.

19:15

Er kwam een jong op het hek boven de kast. Hij vloog prachtig naar beneden.

19:00

Karin ter plekke: ouder nog steeds op de koektrommel. 1 jong nog steeds op de eerste ring, 5 stappen naar links gegaan. Jong op de tweede ring is uit beeld, en er zit een slechtvalk in de antenne.

17:15

Bij een tropische 33 graden ter plekke rusten de slechtvalken aan de schaduwzijde van de toren. De ouder terug op de ventilatiekast/de koektrommel, onder de ring, op de eerste en de tweede ring de jongen. Buurvrouw Karin zond de foto.

16:30

De twee zitten nog op de 1e en 2e ring. De ouder is van de 'koektrommel' verdwenen.

15:50

Karin zond nog een foto van ter plekke. Eén op de 1e en één op de tweede ring. En een ouder op de favoriete rust- en plukplek onder de ringen : de koektrommel.

15:00

Karin zag het jong nog steeds op de tweede ring.

14:30 

Karin zag een jong op de tweede ring. Let op de brede roomwitte band onderaan de staart. De ouders hebben een smal wit randje. En er landde een jong op dak, zagen we via de cam. Hij liep naar achter weg over de rand. Dat dat een jong was, was aan de manier van vliegen te zien, de ouders vliegen en landen strakker.

12:45

Zodra het alarm over was zat er één op de camstellage. Het was een jong. Hij plofte op het rooster. En ging er bij liggen. Hij ging ook even de kast in. Na een half uur vertrok hij.

10:30-12:30

Alarmroepen te horen. Karin zag twee slechtvalken in grote rondes om de toren vliegen. Via de cams waren ze ook soms in beeld. Dat betekent dat er mensen op de toren waren. Soms zijn werkzaamheden noodzakelijk.

10:00

Er zat een jong op de dakrand.

9:30 

Zag buurvrouw Karin een ouder op de 'koektrommel', de ventilatiekast onder de ring, en een jong op de eerste ring. Kort daarna is een jong  langs het dak gevlogen,zagen we op de cam. 

↑ donderdag 17 juni, 56 en 54 dagen oud ↑

 

 

↓woensdag 16 juni, 55 en 53 dagen oud↓

Filmpje dagsamenvatting

21:30

Man slechtvalk kwam met de jongen de kast. het eerste jong tikte hem aan, zijn broer volgde: 3 op 1 plaatje, 1 landde op het hek, de ander bij de kast. Die ging daar wat aan een oude vleugel knabbelen. Na een tijdje vloog eerst de één van het hek, daarna de ander van het rooster erachteraan.

Buurvrouw Karin zag onderwijl de ouders, 1 in de antenne, de ander op de 'koektrommel'. 

Een jong kwam terug bij de kast. De landing ging net goed op de rand. Hij volgde een vliegende en ging daar weer achteraan. Buurvrouw Karin zag er twee naar de achterkant van de toren gaan.

18:00-20:00

Karin zag ter plekke een ouder op de onderste ring, toen de jongen nog op de stellage zaten.

Man slechtvalk kwam naar de kast. Er kwam een jong achter hem aan. De vader ging er met vaart vandoor, het andere jong kwam ook al naar de kast. Ze vertrokken uit beeld, man slechtvalk kwam opnieuw naar de kast, de jongen speelden tikkertje, heel in de verte in de lucht, -alleen op bewegend beeld zichtbaar, en 1 kwam vliegensvlug weer naar de kast waar hij zijn vader zag. Na dit spel werd het weer rustig. Karin zag 1 op de onderste ring en 1 in de grote antenne om kwart voor acht.

16:30

Het is een jong op de stellage. Beide jongen zitten nu daar. Buurman Hans ( van Karin) zag een ouder op de ventilatiekast die 'koektrommel' wordt genoemd.

15:45

Er zit een slechtvalk op de stellage op de derde ring.

14:45

De jongen vlogen prachtig naar het dak. Een ouder in de verte.

13:30

Vrouw vertrok en man kwam. Hij bleef 20 minuten. En vertrok mooi.

12:30

Het was vrouw slechtvalk op het dak. Zij is naar de kast verhuisd. Ook zij schraapte uitgebreid een kuil in het grind.

11:45

Slechtvalk ouder op dak. 

10:45

Er kwam een jong op rooster. Na enkele huppelsprongetjes vloog hij weer weg.

10:15

Om half zes zat man al in de kast. Hij  schraapte regelmatig een kuil in het grind. Hij bleef er 2 uur zitten. Dit heeft te maken met binding aan de kast. Vrouw kwam op dak mooi in beeld. Ook zij bleef 2 uur zitten. Ze werd daarna gezien op de ventilatiekast die door de spotters de 'koektrommel' wordt genoemd, direct onder de onderste ring. De anderen waren niet in beeld.

↑ woensdag 16 juni 55 en 53 dagen oud ↑

 

↓ dinsdag 15 juni, 54 en 52 dagen oud ↓

Filmpje dagsamenvatting

22:30

Om 22:00 uur zag buurvrouw Karin de jongen op de tweede ring samen. Om 22:30 waren ze uit beeld. Hun vader en moeder zaten op hun favoriete rustplekken.

20:30

Filmpje van buurvrouw Karin van man etend op de onderste ring. Even verderop zit een jong. Man ging na het eten in het kozijn zitten, een favoriete plek van hem, onder de onderste ring.

20:00

Karin zag een jong op de eerste ring rond 19:00. Zijn vader kwam naar de kast. Zijn moeder vloog naar het dak met duif. Man slechtvalk wilde op dak bij de plukkerij zijn. Toen hij een stuk wilde pakken mantelde vrouw erover: vleugels groot om de prooi heen, betekent afblijven! Vrouw vloog ermee naar lager. Man volgde haar.

17:00

Jonge slechtvalk HSK zit al een tijd op rooster. af en toe slaapt hij.

15:30

Man kwam weer een tijdje bij de kast. Soms vlogen de jongen rond. Daarna zat er een slechtvalk in de antenne. Er kwam een jong vlak langs de kast naar de rand. 

14:00

Man was weer bij de kast. HSK kwam, en zijn vader vertrok meteen. Er mooi ingezoomd. En hij vloog mooi weg.

13:30

Een jong vloog naar de kast. en vertrok weer. 

13:00

Man slechtvalk kwam naar de kast. En vertrok weer.

12:30

Ze werden op de rand van de vierde ring gezien.

10:00-11:00

Een jong kwam bij zijn moeder in de antenne die direct vertrok naar de kast. Het jong vertrok kwart over tien weer. Man loste vrouw af bij de kast.

5:00-10:00

In alle vroegte rond 5 uur werd al een ouder in de kast gezien.Vrouw kwam rond 7 uur naar de kast, afgelost door man.De jongen vlogen rond hem heen. Daarna zaten ze op dak op het hek. En hun moeder in de kleine antenne. In de grote antenne zat ook een slechtvalk zag buurvrouw Karin.

↑ dinsdag 15 juni 54 en 52 dagen oud   ↑

 

↓ maandag 14 juni, 53 en 51 dagen oud ↓

Filmpje dagsamenvatting

22:00

Martin van de vogelwerkgroep zocht met de cam nog langs de ringen maar ze kwamen zo niet in beeld. Karin stuurde een laatste filmpje: 1 slechtvalk in de grote antenne vlak voor vertrek. Er zat ook nog steeds een jong op de tweede ring.

21:30

Nog een filmpje ter plekke. 1 op de tweede ring en 1 op de derde.

21:00

Buurvrouw Karin stuurde dit filmpje: 1 jong op de derde ring en 1 op de eerste. Vlak daaarna konden we een jong goed horen.

20:00

Man kwam naar de kast en weg en even later op de kast ,naar de rand en liep ook onder rooster door, hij speelt. De jongen nog op lagere ringen meldt buurvrouw Karin. 

18:00

Bericht met foto van buurvrouw Karin: 1 op de eerste ring van de toren, 1 op de tweede ring en 1 op de derde ring. Voor de duidelijkheid nog een foto. Op de eerste ring aanstalten tot vliegen.

15:30

Vrouw kwam met duif naar de kast. Man kwam erbij. Beiden vlogen weer weg , de jongen waren buiten ons beeld.

15:00

1 broer was naar de ring lager verhuisd. Er werd veel gecommuniceerd, met gegil en gekijk. Na een half uurtje vlogen ze allebei weg, naar achterkant toren.

14:30

Beide jongen kwamen bij de kast zitten.

14:20

De jongen zijn regelmatig te horen. Er vloog er één via de derde ring.

13:00

Vader slechtvalk komt regelmatig heen en weer  naar de kast. Een jong kwam en ging ook.

11:00

Een jong zat in de antenne op dak. Er werd mooi ingezoomd. Het was HSV.

5:00-11:00

Het jong liep om kwart over 5 uit beeld. Zijn vader was een paar keer bij de kast. En weer weg. Er kwam een jong even kijken bij de kast. Ook de moeder kwam naar de kast. Zij houdt haar vleugels van het lijf af. Zo koelen ze wat af met die warmte. Vogels zweten niet, zij verliezen warmte met de ademhaling, vaak met open snavel en door de vleugels wat af te laten staan. Buurvrouw Karin zag veel vliegwerk rond de toren.

↑ maandag 14 juni 53 en 51 dagen oud ↑

 

↓ zondag 13 juni,  52 en 50 dagen oud ↓

Filmpje dagsamenvatting

23:30

1 van de jongen is onder het rooster komen slapen.

22:15

Vrouw bleef lang op rooster, duttend en ook zo weer alert. Ze vertrok voor een aankomend jong. Het was HSV, die zelf kort daarna ook vertrok. Martin, de cambeheerder heeft de toren nog afgezocht met de cam, maar we hebben niet ontdekt waar ze slapen.

20:30

Vrouw slechtvalk kwam bij de kast. De jongen waren op dak. Er werd mooi ingezoomd. Het was HSK. Eén van de jongen vloog later prachtig weg.

19:00

Ook in de namiddag mochten we hun vliegspel bewonderen boven het dak. De ouders wisselden bij de kast. Er kwam een jong mooi in beeld op het hek.

16:30

Man blijft uitdagen, ging weer de kast in en uit. Het jong bij de kast ging daarna ook even binnen kijken. Het jong op dak vertrok vlak na zijn vader.

15:00

We hebben prachtig vliegspel en weer tikkertje gezien boven het dak. Man slechtvalk ging steeds in en uit de kast. Voor binding. Maar hij speelt ook met zijn jongens en daagt ze uit. 1 van de jongen ging bij de kast zitten. 

14:00

We zagen de jongen  tussen de middag door de lucht buitelen. Ze deden het tikspel. Hun vader kwam weer even naar de kast.

9:30-11:30

Spotter Kuiko maakte een verslag van ter plekke.

Na half 10 waren de jongen op dak. Hun moeder bracht duif. HSK was er meteen bij. hij ging eten en plukken. Zijn broer HSV is naar de stellage op de 3e ring verhuisd. HSK en zijn moeder werden daarna op de dakrand gezien. Ze zaten daar met nog een verse duif. En man slechtvalk ging zijn kast nog eens claimen.

8:00

Om half 5 zat man slechtvalk al op het hek op dak. Vrouw slechtvalk had bij de kast geslapen, ging even naar binnen, en schraapte in het grind. Man deed dit gisteren ook. Niet vast voor het volgende legsel, maar om hun binding met de kast te versterken. De jongen werden door buurvrouw Karin vroeg op de lagere ringen gezien. 1 op de eerste, de ander op de tweede. Die had een prooi.

↑ zondag 13 juni, 52 en 50 dagen oud ↑

↑ Start liveblog ↑

 

Ze kunnen hoogte maken

Het duurde even. Ze konden van de week best al een beetje vliegen, maar het kostte ze nog veel energie. Vooral voor de oudste, HSK, was het een opgave om na een vlucht weer voldoende hoogte te maken. Zodoende bleef hij op de lagere ringen van de toren. Jonge slechtvalken groeien samen op, en blijven dicht bij elkaar. Zondag kwam HSK makkelijker naar het dak, waar twee duiven voor de familie lagen. De jongen aten goed en maakten speelse vluchten met elkaar en hun vader.


Vader slechtvalk

Het is de vader die nu de belangrijkste rol speelt. We hebben het hele seizoen gezien hoezeer hij bij de opvoeding betrokken is. Hij is het die de vlieglessen voornamelijk verzorgd. Met zijn kleine gestalte is hij nog wendbaarder en een betere vlieger dan vrouw slechtvalk. Hij daagt zijn jongen uit tot spel, met gekke buitelingen in de lucht en tikkertje spelen. In de lucht tikken ze elkaars klauwen aan, in allerlei standen.

Prooien overdragen

Dat zijn de volgende lessen. De bedoeling is dat de jongen leren een prooi aan te pakken in de lucht als voorbereiding op het leren jagen. Er wordt meestal met heel kleine prooitjes begonnen.

filmpje: tik- en vliegspel


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs