Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Machtige vleugels (met updates)

Marieke van den Heuvel | vrijdag 4 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 494x

Update : HSK vliegt, HSV ook! zie in blog voor updates waar de jonge slechtvalken zijn
armskelet van een slechtvalk www.falcoperegrinus.eu

blog Machtige vleugels begint onder de updates

UPDATES

De jongen heten HSK en HSV .

Blauwgekleurde tekst is aan te klikken of tikken voor links naar afbeeldingen.

 

8 juni:

46 en 44 dagen oud

22:30

Cambeheerder Martin stuurde de cams nog een zoekronde. We zagen de slechtvalk in de antenne op dak.

22:00

Buurvrouw Karin stuurde zojuist een foto van de toren door. Er zit een jong te slapen op de tweede ring. En een ouder op de vierde ring. Ze zag ook een slechtvalk in de antenne op dak. Het is bijna donker. We zullen de jongen morgen weer zien.

20:25

HSK vloog mooi weg. En samen kwamen ze terug bij het rooster. Ze vlogen beiden weg achter een ouder aan. Ze komen vast wel bij de kast voor de nacht, ze vliegen best redelijk.

19:10

Het is HSK op het rooster! Allebei de jongen weten terug te komen naar de kast. Omhoog vliegen was de grootste hindernis. 

18:30

Beiden jongen zijn weer in beeld. Ze waren samen op de derde ring, dus bijna boven. Er zit nu een jong op rooster en de moeder op dak. we hebben van het jong geen ring kunnen lezen nog.

15:45

We moeten het even hebben van berichten van mensen ter plekke, die dat gelukkig, bijvoorbeeld via de chat, met ons delen. De jongen komen vanzelf weer in ons beeld hoor. Spotter RPNL zag de ouders rond de toren scheren, ze lokken de jongen uit. Spotter Gerrit zag een jong op de tweede ring.

14:30

Buurvrouw Karin, die onder de toren woont stuurde een filmpje met digiscoop gemaakt. Twee jongen zaten gebroederlijk naast elkaar op de tweede ring! Het gebeurde om 13:30. Later vloog 1 van hen, HSV waarschijnlijk, even naar de hoge antenne op dak. HSK is dus een ring hoger gekomen.

13:00

Zowel moeder als vader slechtvalk komen soms naar de kast. De moeder was ook op dak. Ze houden alles in de gaten.

Spotter Kuiko heeft verslag van tussen de middag ter plekke , maar heeft alleen de ouders aktief gezien.

12:00

HSV sliep in de kast. Hij vertrok vanmorgen van het rooster. Later werd een jong op het dak gezien. Dat is hoogstwaarschijnlijk HSV die al rond de toren kan vliegen. Van zijn broer HSK hebben we nog geen nieuws. Het is warm. Ze zullen veel rusten. Over eten geen zorgen, de ouders zorgen goed, ook buiten ons beeld.

 

7 juni:

23:25

HSV slaapt in de kast. HSK is nog op de onderste ring. HSV, de jongste, heeft vandaag van ring naar ring en dak gevlogen op korte afstand van de toren. De jongen krijgen te eten waar ze zitten. De ouders proberen ze wel mee te lokken (vaak met een prooitje) om te vliegen. Dat is HSK nog niet gelukt. Zien we hem morgen naar boven vliegen?

21:30

Buurvrouw Karin, die vlakbij de toren wooont, meldde vanavond dat er een jong op de eerste ring zag. 

De moedervalk vloog rond met prooi, en kwam er 2x mee naar de kast. HSV zat toen op het dak.  Hij vloog terug naar de vierde ring. Hij bleef bij de kast. Met slechts een restprooi. (geen zorgen, dat is genoeg).

18:15

HSV is vanaf 4 uur in de kast geweest. Zijn moeder bracht hem een restprooitje, en zijn vader vloog mee. HSK bevindt zich waarschijnlijk op een lagere ring. De jongen moeten nog goed leren vliegen. HSV vliegt al ongeveer 1 of 2 meter buiten de toren om, en van dak naar de vierde ring zeker.

15:30

Spotter Gerrit zag een jong op de tweede ring. Is HSK een ring omhoog gevorderd? Of was dat HSV?

15:00

Jonge slechtvalk HSV vliegt van dak naar vierde ring en regelmatig rondjes. Buurvrouw Karin is voor ons op verkenning geweest rond de toren. Zij spotte HSK nog op de onderste ring.

13:15

Man slechtvalk kwam even naar de kast. Van HSK nog geen nieuws, mogelijk nog altijd op de onderste ring. Martin, de camerabeheerder van Vogelwerkgroep Gemert zoekt regelmatig met de cams de toren af.

12:15

HSV is alweer op dak gezien. Zijn vader kwam enige malen naar de kast. Daar vloog de moeder ook.

11:15

HSV, 44 dagen oud, heeft bij de kast geslapen en vertrok om even na 5 uur uit beeld. Hij kan al goed hoogte maken. HSK, 46 dagen oud, is gisteren voor het laatst op de eerste ring gezien. Hij moet nog kracht verzamelen om naar boven te komen. Ze zijn niet weg hoor, ze blijven tot ver in de zomer. We wachten tot HSK naar boven kan vliegen, ze zitten graag hoog. Dan gaan ze echte vlieglessen krijgen.

 

6 juni:

20:30

HSV vliegt al aardig, en kwam weer terug bij de kast.

19:35

HSV is weer weggevlogen

18:00

Er is een jong op het dak gezien! Dat moet HSV zijn geweest. Afbeelding

HSV is terug bij de kast.

Spotter Yelena zag vanmiddag 1 jong op de eerste ring dat is HSK en 1 op dak in de antenne met een ouder. De andere ouder zat op de derde ring.  HSV is dus naar het dak gevlogen en terug naar de kast. (klik op de blauwe tekst voor foto's van Yelena.)

15:00

Jongste, HSV, vloog uit beeld om 14:25. Afbeelding van iets eerder. Mogelijk zit hij aan de achterkant, of is hij naar beneden? We wachten af, ze komen vanzelf weer in beeld.

12:15

Slechtvalkjong HSV, 43 dagen oud, heeft nog niet gevlogen. Zijn broer HSK, 45 dagen oud, is door spotter Gerrit om 11 uur op de eerste, de onderste, ring van de toren gezien.

 

5 juni 23:59

HSK liep even voor 3 uur uit beeld. Spotter Gerrit was ter plekke, en meldde in de chat dat HSK de eerste vlucht maakte. Hij werd daarna op de derde ring van de toren door hem gezien. HSK is 44 dagen oud.

Klik op deze blauwe tekst voor een afbeelding van HSK op de stellage op de derde ring, onder de nestkast.

 

Blog

Machtige Vleugels

Ze zijn bijna zo ver. Nog even en de slechtvalkjongen slaan hun vleugels uit. De wijde wereld in om deze zelf te gaan ontdekken. De afgelopen weken hebben ze flink geflapperd en getraind als bodybuilders om ze sterk te maken.

En we hebben al wat voorzichtige bijna vliegpogingen gezien. Ze hebben ze nodig om straks te kunnen jagen op hun prooi en te zweven op de thermiek.

Bouw van de vleugel


Slechtvalken staan bekend om hun spectaculaire jachttechnieken. Snel en behendig. De vleugels van de slechtvalk zijn hierop ook gebouwd. Ze bestaan uit een sterk raamwerk van vleugelbeenderen. De lange vleugelbeenderen zijn hol van binnen en versterkt met tussenschotjes. De beenderen van de vleugelhand vormen de basis voor de primaire vliegveren. Een belangrijk gewricht in de vleugel is het ac gewricht. De verbinding tussen het sleutelbeen en een deel van het schouderblad. Het zorgt voor de bewegelijkheid van de vleugel. Bij slechtvalken zit dit helemaal niet meer vast en wordt het op zijn plaats gehouden door sterke pezen. Hierdoor is de beweeglijkheid van de vleugel heel groot geworden.

Flexibele vleugels


Door de grote beweeglijkheid van de vleugels is de slechtvalk in staat om zich supersnel aan te passen aan de situatie. Ze kunnen de vorm en de positie van de vleugels aanpassen met behulp van heel veel grote en kleine vliegspieren. Afhankelijk van de omstandigheden van de wind of wat een prooi doet. Bijvoorbeeld hun vleugels zo wijd mogelijk spreiden om op de wind te kunnen zweven. Of heel snel hun vleugels intrekken om zich op een prooi te storten. Bijzonder is ook dat ze zelfs elke individuele vliegveer kunnen aanpassen!

Zweven op de thermiek


Een handelsmerk van roofvogels is het zweven op de thermiek, de opstijgende luchtstroom als gevolg van opwarming van het aardoppervlak. Slechtvalken maken hier dankbaar gebruik van. Het kost namelijk weinig energie. Door hun vleugels te spreiden laten zij zich meevoeren op de opstijgende luchtstroom. En door hun holle skelet zijn ze niet te zwaar!

 

www.falcoperegrinus.eu

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs