Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Kuiken, wat heb je grote voeten!

Margot de Kam | dinsdag 17 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 365x

Er steekt een bloot stuk poot uit onder de donsbroek: het loopbeen en de klauw. En dat is al bijna volgroeid!
kuikens 12 dagen oud

Voeten

Het loopbeen en de klauw samen is vergelijkbaar met onze voet. De klauw heeft 4 tenen, waarvan de grote teen naar achteren gericht is. Het loopbeen is te vergelijken met onze voet tussen tenen en enkel. De kuikens zitten en schuifelen nu nog met het loopbeen vooruit. Als ze eenmaal gaan staan, dan staan en lopen ze dus als het ware op de tenen.

 

Klauw

De klauw met de 4 tenen met lange nagels is zeer sterk gespierd. Bij de jacht gaat het om de stoot met de bal van de klauw met hoge snelheid erachter. De sterke tenen en nagels zijn nodig voor de grip. Valkachtigen knijpen hun prooi niet fijn en gebruiken hun klauwen niet om een prooi te verscheuren, zoals de meeste roofvogels. Valken bijten met de snavel hun -vaak al bewusteloze- prooi meestal meteen de nek door.

De klauw wordt dus gebruikt voor de stoot en voor grip.

 

Bijna volgroeid

Met ongeveer 21 dagen zijn de poten volgroeid. Het is daarom dat het ringen het best uitkomt tussen 3 en 4 weken oud. De kuikens schuifelen nog, en struinen er nog niet vandoor.

 

Geslachtbepaling

Aan de dikte van het loopbeen en de lengte van de klauw kan de ringer meten of het kuiken een man of een vrouw is. Vrouwtjes hebben grotere en dikkere poten.

 

Kleur

De roze pootjes van de kleine kuikens beginnen al te verkleuren. Van roze naar bleekgeel. De kuikens hebben voldoende vlees met ‘worteltjeskleurstof’ te eten gehad.

roze voetjes 1 week oud

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs