Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Duikvlucht © Dennie Vercruijsse

Door Margot de Kam

Ze delen stoten uit

Margot de Kam | dinsdag 12 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 414x

De snelste dieren ter wereld. Ze delen stoten uit met de bal van de klauwen, met indrukwekkende snelheid en kracht erachter.
© Dennie Vercruijsse

Jachtvluchten

Boven de 150 km per uur in horizontale achtervolgingsvlucht en boven de 380! km per uur bij een verticale duikvlucht. Hierbij ‘klimt’ de slechtvalk hoog in de lucht boven de prooi, vouwt zich geheel gestroomlijnd in een druppelvorm en suist als een torpedo met de hoogste snelheid naar beneden en stoot op de prooi. Die is vaak direct bewusteloos of dood door de klap. Razendsnel pakt de slechtvalk de prooi in de klauwen. Met de inkeping in de snavel, de zogenaamde valkentand, bijt de valk dan meestal de prooi de nek door.

 

Incasseringsvermogen

De klap die de slechtvalk uitdeelt, moet zijn lichaam zelf ook incasseren. Slechtvalken zijn in allerlei opzichten aangepast aan de snelheden en de dreunen.

 

Spieren, veren en skelet

Ze remmen door hun vleugels en staartveren te spreiden. Een enorme spierkracht, met name bij de vleugelaanzet, en stevig buigzame veren zijn hiervoor een vereiste.

Ook op het bekken en de borstkast komen geweldige klappen bij een stootduik. Het skelet is daarop berekend. Wervelkolom en bekken zijn vergroeid. De ribben overlappen elkaar. Het borstbeen is stevig en groot. De botten zijn zeer licht en hol, en hebben tussenschotjes ter versteviging. 

 

Overigens worden dezelfde soort stoten uitgedeeld in gevechten onderling. Dat zagen we vorige week bij de Morteltoren. Ook zagen we wat een groot incasseringsvermogen een slechtvalk heeft en hoe snel vrouw V herstelt. Mede door de zorgzaamheid van man M, die haar voedsel brengt. Wat een team!

Dit filmpje van National Geographic laat de jacht van een slechtvalk zien. 

 

Luchtgevecht © Dennie Vercruijsse

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs